Liike-elämän ajankohtaiset asiat B2B-maailmasta.

Joka toinen eurooppalainen startup-yritys uskoo, että tekoäly kiihdyttää rekrytointia 

tekoäly kiihdyttää rekrytointia

Pääomasijoittaja Index Venturesin ja Slushin teettämä kysely kumoaa huolen siitä, että tekoäly vähentäisi työpaikkoja startup-yrityksissä, sillä neljä viidestä odottaa henkilöstömäärän joko kasvavan tai pysyvän ennallaan seuraavan viiden vuoden aikana. Tekoälytaidoista on kuitenkin hyötyä, sillä ne merkitsevät lähes 10 prosentin palkkapreemiota startup-yritysten työntekijöille. Startup-yritysten työntekijöistä 64 prosenttia kouluttautuu tekoälyasioissa omatoimisesti ja käyttää siihen keskimäärin 4 tuntia viikossa. 

Eurooppalaiset startup-yritykset näkevät tekoälyn ennen kaikkea kasvun vauhdittajana. Index Venturesin ja Slushin teettämän kyselyn mukaan 49 prosenttia startup-yritysten edustajista arvioi, että tekoäly lisää henkilöstömäärää seuraavan viiden vuoden aikana. Vastaajista 29 prosenttia odottaa sen pysyvän ennallaan. Vain joka kymmenes ennakoi vähennyksiä.

Kyselytutkimukseen osallistui 600 eurooppalaista startup-yritystä, joista 76 prosenttia oli perustajia. Kysely lieventää esitettyjä huolia siitä, että tekoälyn lisääntyvä käyttöönotto johtaisi merkittäviin henkilöstövähennyksiin startupeissa.

Kyselyyn vastanneet yritysten perustajat myöntävät, että tekoäly voi automatisoida joitakin tehtäviä. He kuitenkin näkevät, että tekoälyn avulla he voivat kaksinkertaistaa kasvunsa, lisätä tehokkuutta, laajentaa tiimejään ja luoda samalla uusia työpaikkoja. 

Index Venturesin aiemmin tänä vuonna julkaiseman Scaling Through Chaos -kirjan mukaan yritysten perustajat käyttävät 50 prosenttia ajastaan henkilöstöön liittyviin kysymyksiin. Tämä pysyy ennallaan myös tekoälyaikakaudella, kun perustajat panostavat aiempaa enemmän rekrytointeihin ja keskittyvät puutteellisten tekoälytaitojen parantamiseen erityisesti suunnittelu- ja tuotekehityksessä.

”Odotamme, että tekoälyn tuoma tehokkuus johdattaa startupeja aiempaan nopeampaan kasvuun. Vastoin yleisiä luuloja, tekoäly kiihdyttää rekrytointeja monilla aloilla. Tämä tarjoaa perustajille mahdollisuuden paitsi kiihdyttää toimintaansa, myös asettaa entistäkin rohkeampia visioita”, Index Venturesin osakas Hannah Seal toteaa.

Puolet startup-yrityksistä odottaa tekoälyn kiihdyttävän rekrytointeja voimakkaimmin suunnittelu- ja tuotekehitysalalla

Lähes puolet startup-yrityksistä arvelee, että tekoäly avaa uusia työmahdollisuuksia erityisesti suunnittelu- ja tuotekehitystehtävissä. Vastaajista 34 prosenttia ennustaa suurinta henkilöstömäärän kasvua insinööritieteissä, ja kysytyimpiä osaajia tulevat olemaan suuriin kielimalleihin ja tekoälyyn erikoistuneet osaajat. Lisäksi 15 prosenttia näkee merkittävää henkilöstömäärän kasvua tuotetiimeissä, sillä startupit haluavat palkata tuotepäälliköitä, jotka pystyvät osallistumaan monipuolisesti tuotekehitykseen aina kielimallien kehittämisestä infrastruktuurin rakentamiseen.

Vaikka valtaosa startupeista odottaa, että tekoäly kasvattaa henkilöstömäärää osa yrityksistä ennakoi vähennyksiä erityisesti tietyissä toiminnoissa. Kun startup-yrityksiä pyydettiin luokittelemaan tiimit, joissa vähennyksiä todennäköisimmin tapahtuu, ne mainitsivat suunnittelun (18 %), markkinoinnin (18 %) ja asiakaspalvelun (15 %). 

”Tekoäly ei välttämättä vähennä esimerkiksi markkinoinnin henkilöstömäärää, mutta se tuo lisää skaalautumismahdollisuuksia. Se auttaa meitä skaalaamaan toimintaamme yli 50 maahan, ja tuottaa lokalisoitua sisältöä useaan eri kanavaan. Perinteisesti skaalaamisen haasteena on ollut, että osaamisen taso saattaa heikentyä, kun tiimin kokoa jatkuvasti kasvatetaan. Tekoäly tarjoaa meille mahdollisuuden skaalata toimintaamme pitäen tiimit kompakteina, ketterää osaamistasoa painottaen”, Revolutin markkinointi- ja kasvujohtaja Antoine Le Nel kommentoi. 

Tekoälytaidoista on hyötyä palkkakehitykselle

Tekoälytaidot ovat osoittautuneet arvokkaiksi: tekoälytaitoja omaavilla työntekijöillä on lähes 10 prosenttia parempi palkka kuin muilla. Kun startup-yritykset panostavat tekoälyyn, myös työntekijät vastaavat siihen kouluttautumalla. Startup-yritysten työntekijät käyttävät viikoittain noin neljä tuntia tekoälyssä kouluttautumiseen, usein omaehtoisesti.

Perustajat näyttävät suuntaa, ja 60 prosenttia työntekijöistä mainitsee, että johtajien ”Tekoäly ensin”-kulttuuri toimii myös heidän oppimistaan kiihdyttävänä tekijänä. Kyselyyn vastanneista työntekijöistä 64 prosenttia luottaa itseopiskeluun, kun taas 29 prosenttia saa koulutusta työnantajiltaan.

Ennakoivasta oppimiskulttuurista huolimatta startup-yritykset kertovat, että osaamisvajeita on niin ylimmällä tasolla insinöörityössä (36 %) kuin myynnissä (23 %) ja tuoteosaamisessa (12 %). Samanlaisia osaamisvajeita nähdään myös työuraansa aloittelevien keskuudessa.

”Tekoäly on tehnyt meillä joistakin tiimeistä 100–200 prosenttia aiempaa tehokkaampia. Vakiintunut yritys voisi käyttää tätä tehokkuutta henkilöstön vähentämiseen ja kannattavuuden parantamiseen, mutta startup-yrityksissä on kyse kasvusta. Siksi me mietimmekin, miten voimme käyttää tätä tehokkuutta jatkaaksemme nopeaa skaalautumistamme. Tekoäly tekee meillä jokaisesta palkatusta työntekijästä arvokkaamman, antaa meille mahdollisuuden perehdyttää työntekijöitämme nopeammin ja ylipäätään nopeuttaa kasvuamme.  Nyt pyrimme palkkaamaan lisää osaajia erityisesti toimintoihin, joissa tekoäly voi tuottaa suurimmat hyödyt”, Atlarin toimitusjohtaja Joel Nordstrom kommentoi.