Liike-elämän ajankohtaiset asiat B2B-maailmasta.

Suomen ja Saksan välinen C-Lion1-merikaapeli on taas toiminnassa

Cinian C-Lion1-merikaapeli on korjattu ja jälleen toiminnassa

Cinian C-Lion1-merikaapelissa ollut katkos on korjattu ja suora merikaapeliyhteys Suomen ja Saksan välillä on jälleen toiminnassa ja palautettu täysin palvelukykyisenä verkkoon. Vikatilanne havaittiin maanantaina 18.11.2024 klo 4:04, ja korjaustyöt Ruotsin talousvyöhykkeellä, Öölannin itäpuolella saatiin valmiiksi torstaina 28.11. kello 21 suomen aikaa. Korjaus toteutui hieman ensiarviota nopeammin, vaikka erikoiskalustoa oli tuotava paikalle Itämeren ulkopuolelta. Heti vian havaitsemisen jälkeen Ranskassa ollut korjausalus Cable Vigilance hälytettiin valmistautumaan kaapelin korjaukseen ja operaatio käynnistyi nopeasti tarkkojen toimintamallien ansiosta.

Tutkinta kaapelin katkeamisen syistä jatkuu

Kaapelikatkon syy ei ole vielä tiedossa. Cinia teki tutkintapyynnön Keskusrikospoliisille 19.11.2024, ja viranomaiset jatkavat tutkintaa. Tutkintaan liittyen tiedotusvastuu on Keskusrikospoliisilla.

– Merikaapelit ovat erittäin toimintavarmoja, mutta nykypäivänä tietoliikenneyhteydet varmistetaan silti aina useiden vaihtoehtoisten reittien kautta. Merenalaisen kriittisen infran turvaamista on kehitettävä, ja kansainvälisiä sääntöjä tulee vahvistaa kiinnijäämisriskin kasvattamiseksi tahallisen haitan aiheuttamisessa, Cinian toimitusjohtaja Ari-Jussi Knaapila toteaa.

Häiriöt minimoitu vaihtoehtoisilla reiteillä

Katkos ei aiheuttanut merkittäviä häiriöitä Suomen yhteiskunnan tietoliikenteelle vaihtoehtoisten reittien ja nopean vian korjaamisen ansiosta.

– Tämä osoittaa, että Suomen tietoverkkojen redundanssi on nykyisiin tarpeisiin hyvin rakennettu. Tulevaisuuden tarpeet kuitenkin kasvavat, joten uusien vaihtoehtoisten yhteyksien rakentaminen on kansallisesta näkökulmasta kriittistä, Knaapila lisää.

C-Lion1

C-Lion1 on Cinian omistama Suomen ja Saksan välillä kulkeva tietoliikenteen merikaapeli, jonka pituus on 1173 kilometriä. Merikaapeli otettiin käyttöön vuonna 2016 ja se yhdistää Keski-Euroopan tietoliikenneverkot Suomeen ja muihin Pohjoismaihin.

Cinia

Cinia on yritys, jonka pääomistajana on Suomen valtio. Valtio on asettanut yhtiölle mission, omistajan kannalta strategisen intressin: Cinian tehtävänä on Suomen digiyhteyksien ja kyberturvallisuuden vahvistaminen kansainvälisiä tietoliikenneyhteyksiä monipuolistamalla sekä kehittämällä yhteiskunnalle kriittisiä tietojärjestelmiä.

Cinia on mukana suunnittelemassa ja kehittämässä pohjoista merikaapelijärjestelmää, joka luo Aasian ja Euroopan välille uuden reitin, jonka varrella Suomi ja muu Pohjois-Eurooppa olisi. 14 000 kilometrin pituisen kaapelin on määrä kulkea arktisen alueen läpi luoden kokonaan uuden tietoliikenneyhteyden Aasian, Pohjois-Amerikan ja Euroopan välille. Cinia on mukana kansainvälisessä konsortiossa, joka valmistelee kaapelin rakentamista. Valmistuessaan kaapeli täydentää ja varmentaa nykyisiä tietoliikenneyhteyksiä ja luo jälleen uuden reitin Suomesta maailmalle.

– Toimivat ja nopeat yhteydet parantavat myös Suomen houkuttelevuutta datakeskusten sijaintimaana ja lisääntyvä datakeskusten määrä edellyttää myös nopeampia ja useampia yhteyksiä. Meillä on pitkäaikaista kokemusta kriittisten tietojärjestelmien ja infrastruktuurien sekä kyberturvallisuuden kehittämisestä ja tältä pohjalta jatkamme Suomen yhteyksien kehittämistä ja monipuolistamista myös tulevaisuudessa, sanoo Knaapila.