Liike-elämän ajankohtaiset asiat B2B-maailmasta.

Mitä stagflaatio tarkoittaa?

stagflaatio

Mikä stagflaatio?

Stagflaatio on yhdistelmä sanoista stagnaatio ja inflaatio. Stagnaatio tarkoittaa talouden pysähtyneisyyttä ja inflaatio hintojen nousua. Stagflaatio-termi kuvaa siis taloustilannetta, jossa on yhtä aikaa lama, korkea inflaatio ja korkea työttömyys.

Stagflaatio oli ensimmäisen kerran tapetilla 1970-luvun öljykriisin aikaan. Nyt aihe on noussut taas puheenaiheeksi, koska tämänhetkisessä tilanteessa nähdään monia yhtäläisyyksiä 70-luvun tilanteeseen. Ensinnäkin inflaatio on kiihtynyt Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Inflaatio on kiihdyttänyt energian ja raaka-aineiden kallistumista, aivan kuten 70-luvullakin.

Muita yhtäläisyyksiä näiden aikakausien välillä ovat korkea työttömyysaste, valtioiden velkaantuminen ja poliitikkojen huolettomuus inflaation suhteen.

Stagflaatio haittaa taloutta

Stagflaation aikana ostovoima heikkenee, koska hinnat nousevat mutta tulot laskevat laman vuoksi. Hintojen nousu huonontaa taloustilannetta ja pysäyttää kasvun. Hintojen nousu kurittaa eniten työttömiä ja muita tiukalla budjetilla eläviä. Työttömyys aiheuttaa usein sen, että säästöjä joudutaan käyttämään aiempaa nopeammin. Menoja vähennetään, jolloin yritysten tulot laskevat ja myös yritystenvälinen kauppa kärsii. Tällä tavalla stagflaatio vaikuttaa sekä yksittäisiin ihmisiin että yrityksiin.

Nyt 1970-luvun tapahtumien pelätään toistuvan. 1960-luvulla inflaatio voimistui. Kriisi syveni seuraavalla vuosikymmenellä, kun öljykriisi iski ja pisti maailmantalouden sekaisin. Seuraavaksi tuli energiakriisi ja sen jälkeen hintojen ja palkkojen nousukierre. Lopulta inflaatio kiihtyi niin kovaksi, että keskuspankkien oli pakko nostaa korot inflaatioprosentteja korkeammiksi. Suuret korot saivat talouden taantumaan entistä pahemmin, mutta inflaatio alkoi lopulta laantua.

Ilmiönä stagflaatio on melko poikkeuksellinen ja hankala. Kun inflaatiota esiintyy taantuman ja korkean työttömyyden aikana, tavalliset keinot inflaation hillitsemiseksi eivät toimi tavalliseen tapaan. Tällaisessa tilanteessa esimerkiksi korkojen nostaminen, jota tavallisesti käytetään inflaation hidastamisessa, vaikeuttaa talouden kasvua entisestään. On hyvin hankalaa samanaikaisesti sekä hidastaa inflaatiota että vahvistaa talouden kasvua.

Mistä stagflaatio johtuu?

Stagflaatio johtuu siitä, että taloutta koettelee samanaikaisesti yksi tai useampi kriisi. Modernia talousjärjestelmää ei ole suunniteltu kestämään talouspakotteita ja poikkeusoloja. Siksi sodat ja pandemiat voivat aiheuttaa stagflaatiota. Maailmantaloudessa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Siksi hinnat alkavat nousta kriisien aikana. Kun epävarma taloustilanne pitkittyy, talous hidastuu. Jos tätä noidankehää ei saada katkaistua, inflaatio kiihtyy kiihtymistään ja sen seurauksena tulevat lama ja stagflaatio.

Stagflaation riski kasvaa, jos maailmantalouden kysyntä ohjautuu hyödykkeisiin, joiden tuotanto on jäykkää. Kysynnän kasvu heikkenee, jos investointihalukkuus on heikkoa ja varovaista. Hinnat nousevat, minkä vuoksi palkansaajat alkavat vaatia palkankorotuksia. Yritykset taas siirtävät nousseet kustannukset hintoihin. Tämä kierre kiihdyttää inflaatiota.

Energian ja varsinkin öljyn hinnan nousu siirtyy lähes kaikkeen, koska rahti-, logistiikka- ja tuotantokustannukset kasvavat. Käytännössä kaikkien fyysisten tavaroiden hinnat nousevat, mikä taas nostaa inflaatiota. Talouden epävarmuus saa yksittäiset ihmiset ja yritykset pohtimaan, onko nyt järkevää tehdä investointeja tai vaikkapa ostaa uutta taloa. Moni jarruttelee ja siirtää investointeja myöhäisempään ajankohtaan, mikä hidastaa taloutta. Inflaatio laukkaa ja talous vajoaa lamaan. Kun tämä kierre jatkuu riittävän pitkään, päädytään stagflaatioon.

Onko stagflaation uhka todellinen?

Olemme kohdanneet viime vuosina monta kriisiä, joiden vuoksi Suomen talouskehitys on ajautunut hankalaan tilanteeseen. Jopa stagflaation mahdollisuutta on väläytelty. Kuinka todellinen stagflaation uhka on?

Stagflaatio on monimutkainen tilanne, johon päädytään kuitenkin onneksi melko harvoin. On epätavallista, että lama, korkea inflaatio ja korkea työttömyys esiintyvät samanaikaisesti. Nyt stagflaation uhka on kuitenkin kasvanut, kun inflaatio on noussut ennakoitua korkeammaksi. Tällä hetkellä esimerkiksi sota Ukrainassa heikentää talousnäkymiä, ja jatko riippuu paljon siitä, miten pitkään sota jatkuu.

Inflaatiota voidaan hillitä nostamalla korkoja, kuten nyt on tehtykin. Korkojen nostaminen voi kuitenkin haitata talouskasvua. Kun raha muuttuu korkojen nousun vuoksi kalliimmaksi, kulutus ja investoinnit vähenevät.

Inflaatiovauhtia on mahdollista hidastaa, ja on keinoja myös talouskasvun vahvistamiseen. Näitä kahta on kuitenkin vaikeaa tehdä samanaikaisesti. Stagflaation aikana korkojen nostaminen haittaa talouden kasvua entisestään.

Asiantuntijoiden mukaan stagflaation uhka on kasvanut. On silti vaikea arvioida, onko uhka todellinen. Keskuspankit tekevät todennäköisesti kaikkensa, jotta stagflaatioon ei päädyttäisi. Jos inflaation nousu jää hetkelliseksi ilmiöksi ja sota Ukrainassa loppuu pian, talous saattaa palata normaalimpaan tilanteeseen ja jatkaa kasvua. Jos taas kriisi pitkittyy, se voi hidastaa talouskasvua ja pitää inflaation korkealla.

On siis vaikea sanoa, mihin suuntaan taloustilanne kehittyy jatkossa. Joissakin arvioissa on esitetty, että stagflaation käsite saattaa täyttyä hetkellisesti, esimerkiksi kuukaudeksi tai pariksi, mutta pitkäaikaista ilmiötä siitä ei välttämättä tule.

Epävarmoina aikoina omasta taloudesta kannattaa pitää erityisen hyvää huolta

Suomen taloustilanne on tällä hetkellä epävarma. Asiantuntijatkaan eivät voi varmuudella sanoa, miten ja milloin tilanne muuttuu paremmaksi. Sen vuoksi jokaisen kannattaa keskittyä omaan taloudelliseen tilanteeseen ja pyrkiä pitämään se mahdollisimman hyvässä kunnossa. Tähän on monia konsteja, jotka kannattaa ottaa monipuolisesti käyttöön. Tiukassakin rahatilanteessa on usein ainakin joitakin keinoja, joilla omaa taloudellista tilannetta saa pidettyä tasapainossa.

Maksuvarasta huolehtiminen

Maksuvara tarkoittaa sitä summaa, joka jää käytettäväksi asumiskustannusten, muun elämisen ja korkokulujen jälkeen. Omasta maksukyvystä on tärkeää pitää huolta, jotta talous kestää kasvavat kustannukset. Tässä asiassa tärkeintä on ennakointi ja varautuminen.

Tulojen ja menojen kirjaaminen

Talouden hallintaa helpottaa se, että omista tuloista ja menoista pitää tarkkaa kirjaa. Tällä tavalla hahmotat, mihin rahaa kuluu ja mistä voisi säästää.

Laskujen ja lainojen maksaminen ajallaan

Tiukassakin taloustilanteessa on tärkeää maksaa laskut ja lainojen lyhennykset ajallaan. Oma talous voi ajautua suurempiin ongelmiin, jos maksujen maksamisessa tulee viiveitä. Tarvittaessa kannattaa ottaa yhteyttä luotonmyöntäjään ja pyrkiä sopimaan esimerkiksi uudesta maksusuunnitelmasta tai pyytää lyhennysvapaata. Myös laskujen eräpäiviä on usein mahdollista siirtää jonkin verran, jos eräpäivä lähestyy eikä rahaa juuri nyt ole riittävästi.

Hintojen vertailu

Kun hinnat nousevat, on entistä tärkeämpää vertailla hintoja niin ruokakaupassa kuin muillakin ostoksilla. Myös sähkö, puhelinliittymät ja lainat kannattaa kilpailuttaa. Kilpailuttamalla voi säästää pitkän pennin.

Turhien ostosten välttäminen

Hankintoja, jotka eivät ole välttämättömiä juuri nyt, kannattaa lykätä myöhempään ajankohtaan tai jättää kokonaan tekemättä. Näiden ostosten tekemisen aika on sitten, kun oma rahatilanne näyttää paremmalta.

Lainojen vertailu auttaa säästämään rahaa

Lainojen vertailu on tärkeä osa rahan säästämisessä ja oman talouden hallinnassa. Vertailemalla voit säästää merkittäviä summia koroissa ja kuluissa. Lainojen vertailu auttaa sinua saamaan kokonaiskuvan eri lainantarjoajien kustannuksista ja ehdoista. Jokaisella lainantarjoajalla on hieman erilainen hinnoittelu, korot, kulut ja muut lainaehtoihin liittyvät tekijät. Vertailemalla pääset tutustumaan eri vaihtoehtoihin ja voit selvittää, mikä tarjous on sinun tilanteeseesi paras.

Vertailemalla voit löytää lainan, jossa on edullinen korko ja kohtuulliset kulut. Voit löytää tarjouksen, jossa lainan korko on alhaisempi ja näin voit säästää laina-aikana parhaimmillaan jopa tuhansia euroja.

Lainojen vertailu on helppoa, sillä voit kilpailuttaa yhdellä hakemuksella jopa kymmeniä lainantarjoajia. Kun teet ilmaisen lainahakemuksen Euronderin kautta netissä, voit saada lukuisia lainatarjouksia. Tarjousten joukosta on helppo valita paras laina. Saat rahat käyttöösi pian, mahdollisesti jo saman päivän aikana.

Täytä siis ilmainen lainahakemus nettisivuillamme. Se on ilmaista eikä se velvoita ottamaan lainaa. Yleensä jo muutaman minuutin kuluttua sähköpostiin alkaa tulla lainatarjouksia. Lisäksi voit tutustua tarjouksiin yhteistyökumppaneidemme verkkopalveluissa, jossa ne järjestyvät automaattisesti koron mukaan. Tämä ominaisuus tekee tarjousten vertailusta todella helppoa. Päätät silti itse, minkä tarjouksen hyväksyt.

Stagflaatio-termi on yhdistelmä sanoja stagnaatio ja inflaatio. Stagnaatiolla tarkoitetaan talouden pysähtyneisyyttä, inflaatiolla hintojen nousua. Stagflaatio tarkoittaa siis tilannetta, jossa nämä yhdistyvät.

Stagflaatio johtuu siitä, että yksi tai useampi kriisi koettelee maailmantaloutta samanaikaisesti. Sodat, pandemiat ja muut kriisit haittaavat maailmantaloutta ja voivat johtaa hintojen nousuun, lamaan ja lopulta stagflaatioon.

Ei ole täyttä varmuutta siitä, onko stagflaation uhka nyt todellinen. Sellaisia merkkejä on ilmassa, mutta voi olla, että inflaatio, korkojen nousu ja muut taloutta hidastavat tekijät jäävät vain lyhytaikaisiksi.

Stagflaation aikana hinnat nousevat, ostovoima heikkenee ja työttömyys lisääntyy. Säästöjä joudutaan käyttämään entistä nopeammin ja menoja vähennetään. Yritysten tulot laskevat ja yritystenvälinen kauppa kärsii.

Omasta taloudesta voi pitää huolta välttämällä turhien ostosten tekemistä ja vertailemalla hintoja. Laskut ja lainat kannattaa maksaa aina ajallaan, jotta ongelmat eivät syvene.