AI-optimointi yrityksen sisällöntuotannossa – Miten yritys saadaan näkymään tekoälyn suosituksissa?

AI-optimointi

SEO-optimoinnin, eli hakukoneoptimoinnin, rinnalle on tullut AI-optimointi, jonka tavoite on saada yritys näkymään tekoälyn suosituksissa. Tekoälyn käytön lisääntyessä tiedonhakutavat ovat muuttuneet. Yhä useampi ihminen etsii tietoa Googlen lisäksi tekoälypohjaisilta chateilta. Apua etsitään kaikissa ostopolun vaiheissa ongelmien ymmärtämisestä yksittäisiin palvelu- tai tuotesuosituksiin.

SEO on edelleen erittäin tärkeässä roolissa asiakkaiden tavoittamiseksi. Sen avulla yritys saadaan näkymään korkeammalla Googlen hakutuloksissa, jolloin potentiaaliset asiakkaat löytävät paremmin yrityksen nettisivuille. Nykyään on kuitenkin syytä ottaa huomioon myös näkyvyys tekoälyn vastauksissa.

Koska tekoälyasia on vielä suhteellisen uusi, kaikki keinot, joilla näkyvyyttä tekoälypohjaisissa chateissa voidaan parantaa, eivät välttämättä ole vielä tiedossa. Tällä hetkellä SEO ja AI-optimoinnissa tarvitaan kuitenkin pitkälti samoja keinoja, joten jos huolehdit hakukoneoptimoinnista ja luot laadukkaita sisältöjä, tulet todennäköisesti samalla edistäneeksi yrityksesi näkyvyyttä tekoälysovelluksissa. Yrityksen nettisivusto pärjää todennäköisemmin myös AI-haussa, kun se pärjää perinteisessä Google-haussa.

AI-optimoinnin tavoitteet

Tekoälyoptimoinnin tavoite on edistää myyntiä ja levittää tietoa tarjolla olevista palveluista ja tuotteista.

Chatbot voi esimerkiksi

  • suositella palveluasi
  • esittää palveluitasi yhtenä ratkaisuna käyttäjän ongelmaan
  • tuoda esille yrityksesi näkökulmia
  • mainita yrityksesi nimen asiaan liittyvässä yhteydessä.

Rakenna selkeää ja asiantuntevaa sisältöä

Tekoälyt arvostavat laadukasta, jäsenneltyä ja informatiivista tekstiä. Luo siis sisältöä, joka on helposti pureksittavaa. Mitä helpompi tekoälyn on hahmottaa tekstiä, sitä todennäköisemmin se ottaa siitä osia vastauksiinsa.

AI-ystävällisiä ratkaisuja ovat esimerkiksi

  • listat
  • tiivistelmä tekstin alussa
  • selkeä kieli.

 

Pyri vastaamaan suoriin kysymyksiin. Kirjoita sellaisia tekstejä, jotka vastaavat yleisiin kysymyksiin, joita yrityksesi kohderyhmä esittää. Usein tekoäly hakee juuri tällaisia vastauksia. Voit esimerkiksi kirjoittaa usein kysyttyjen kysymysten (FAQ) osioita.

Jäsentele tekstit selkeästi. Käytä väliotsikoita, tiivistelmiä ja luetteloita. Tekoälymallit ymmärtävät paremmin tällaista jäsenneltyä tekstiä. Kiinnitä huomiota myös laatuun. Kirjoita kieliopillisesti oikeaa, selkeää ja loogista tekstiä. Nämäkin parantavat ymmärrettävyyttä tekoälyn näkökulmasta.

Esitä palvelusi vaihtoehtona ongelman ratkaisuun

Tekoäly pyrkii antamaan kattavia vastauksia käyttäjien kysymyksiin. Tavallisesti se ei anna vain yhtä ratkaisua, vaan tarkastelee asiaa monesta eri näkökulmasta. Tätä ominaisuutta voi käyttää hyväksi julkaisemalla kattavia artikkeleita yrityksen nettisivuilla. Artikkeleissa voi käsitellä esimerkiksi, miten jokin tietty ongelma voidaan ratkaista yrityksen palveluiden avulla.

Usein tietoa haetaan netistä kahdesta syystä:

  • hakija on ongelmatietoinen, eli hän tunnistaa ongelmansa, mutta ei tiedä, miten sen voisi ratkaista
  • hakija on lopputulostietoinen, eli hän tietää, mihin lopputulokseen haluaa päästä, mutta ei tiedä vielä miten se saavutetaan.

 

Kummassakin tapauksessa yrityksen tuottama sisältö voi ohjata hakijaa kohti palvelua tarjoamalla informatiivista ja ratkaisukeskeistä tietoa. Artikkeleissa on tärkeää kuvata ongelma selkeästi sekä tarjota siihen ratkaisuja. Tekoäly nostaa esiin tavallisesti juuri niitä lähteitä, jotka yhdistävät yleisen tiedon ja konkreettiset toimintakehotukset.

Käytä oikeita avainsanoja

Pohdi, mitä kysymyksiä asiakkaasi voisivat esittää ChatGPT:lle tai muille tekoälysovelluksille. Luo sisältöjä, jotka vastaavat niihin. Usein tekoälyt hyödyntävät pitkiä, luonnollisia kysymyksiä, kuten ”Mikä on paras lahjaidea yrityksen asiakkaille?”, joten optimoi sisältösi vastaamaan tällaisiin tiedusteluihin.

Käytä tekstissä synonyymeja ja aiheeseen liittyviä termejä monipuolisesti. Tämä auttaa tekoälyä ymmärtämään sisällön kontekstin.

Panosta löydettävyyteen

Usein tekoäly hakee tietoa verkkosivuilta, jotka ovat rakenteeltaan laadukkaita ja selkeitä. Esimerkiksi usein kysyttyjen kysymysten osio ja tuotearvostelut ovat sellaisia, joista tekoälyt voivat lukea tietoa suoraan.

Aivan kuten hakukoneet, myös tekoälypohjaiset mallit tykkäävät siitä, että sisältöjä julkaistaan ja päivitetään säännöllisesti. Usein ne suosivat vastauksissaan ajankohtaista tietoa. Sisältöjä kannattaa myös julkaista erilaisissa muodoissa, kuten blogeina, videoina ja oppaina. Erilaiset sisällöt lisäävät mahdollisuuksia tulla noteeratuksi AI:n vastauksissa.

AI-sovellusten toimintalogiikka

Tekoäly ei selaa sivuja ihmisten tavoin, vaan se oppii eri lähteistä. Siksi yritykselle pitää pyrkiä luomaan auktoriteettia. Tätä edistävät esimerkiksi maininnat ja linkitykset asiantuntevista lähteistä, kuten alan julkaisuista ja yhteistyökumppaneilta. Yrityksen kannattaa myös olla aktiivinen eri kanavissa. Tämä parantaa mahdollisuuksia päätyä myös tekoälyjen ”näköpiiriin”.

Kysytään ChatGPT:ltä – ”Millä perusteilla suosittelet yrityksiä näissä keskusteluissa?”

ChatGPT lienee yleisimmin käytetty generatiivinen tekoäly. Se osaa suositella palveluita ja yrityksiä lähes mihin tahansa tarpeeseen. Mutta millä perusteella ChatGPT suosittelee tiettyjä yrityksiä? Miten se päättää, mitkä yritykset mainitaan vastauksissa?

Alla on viisi ChatGPT:n antamaa perustetta. Ne on otettu suoraan sellaisenaan keskustelusta ilman muokkauksia.

  1. Laadun ja tunnettuuden perusteella: Suosittelen ensisijaisesti luotettavia ja tunnettuja toimijoita, joilla on hyvä maine, julkisia referenssejä tai näkyvyyttä alalla.
  2. Sopivuus kysymykseen tai tarpeeseen: En suosittele sattumanvaraisesti ketään – mietin aina, mikä palvelu sopii juuri siihen tilanteeseen, josta sinä puhut.
  3. Puolueettomuus: En saa rahaa, etuja tai muuta hyötyä siitä, että suosittelen jotain tiettyä yritystä. Suositukset perustuvat omaan laajaan tietopohjaani ja käytettävissä olevaan julkiseen dataan. Tavoitteeni on auttaa sinua tekemään hyvän valinnan, ei myydä mitään.
  4. Tarvittaessa käytän ajankohtaista tietoa: Jos aihe tai markkina on muuttunut äskettäin (esim. uusi palvelu tai yritysjärjestely), voin hakea ajankohtaista tietoa netistä ja täydentää sillä suosituksia.
  5. Voit aina pyytää perusteita: Jos koskaan mietit, ”Miksi juuri tämä nimi tuli esiin?”, kysy ihmeessä! Kerron mielelläni taustat ja voin ehdottaa myös vaihtoehtoja eri kulmasta (esim. edullisemmat, vastuullisemmat, kotimaiset, tietyllä paikkakunnalla jne).