Aikapaine noussut merkittäväksi työturvallisuusriskiksi Suomessa – pitkittynyt istuminen yhä yleisin riski Euroopassa

tyoturvallisuusriskit-aikapaine-istumatyo

Tuoreen ESENER-tutkimuksen mukaan eurooppalaisten työpaikkojen suurimmat työturvallisuusriskit ovat pitkittynyt istuminen ja toistuvat käsien tai käsivarsien liikkeet. Suomessa korostuvat kuitenkin eri riskitekijät kuin muualla Euroopassa. Suomessa yleisin riski on toistuvat yläraajojen liikkeet ja toiseksi merkittävin aikapaine, joka on muualla Euroopassa vasta neljänneksi yleisin riski.

Tutkimuksen mukaan pitkittynyt istuminen koskettaa 64 prosenttia eurooppalaisista työpaikoista ja toistuvat käsien tai käsivarsien liikkeet 63 prosenttia. Suomessa toistuvat liikkeet yltävät 73 prosenttiin ja aikapaine koetaan merkittäväksi riskiksi 71 prosentilla työpaikoista. Kolmanneksi yleisin riski Suomessa on ihmisten tai raskaiden kuormien siirtäminen ja nostaminen, kun taas pitkittynyt istuminen sijoittuu neljänneksi.

Neljän vuoden välein toteutettavassa ESENER-tutkimuksessa kartoitetaan eurooppalaisten työpaikkojen työterveys- ja turvallisuushaasteita. Tuki- ja liikuntaelinsairauksiin liittyvät riskit säilyttävät asemansa suurimpana haasteena koko Euroopan alueella.

Pitkäkestoinen istuminen on erityisen yleistä toimistotyössä ja asiantuntijatehtävissä, joissa se voi aiheuttaa erilaisia ergonomisia ongelmia, kuten selkä- ja niskavaivoja. Fyysisen työn aloilla, kuten hoito- ja rakennusalalla, keskeisiä riskejä ovat puolestaan raskaat nostot ja siirrot, jotka voivat kuormittaa tuki- ja liikuntaelimistöä.

Suomessa esiin nousee erityisesti aikapaine, jonka yleisyys on kasvanut enemmän kuin muualla Euroopassa. Koko Euroopassa 43 prosenttia työpaikoista kokee kiireen ja tiukkojen aikataulujen olevan merkittävä riski, mutta Suomessa vastaava luku on 71 prosenttia.

Tutkimuksessa havaittiin myös, että etätyö on Suomessa selvästi yleisempää kuin muualla Euroopassa. Suomessa yli 40 prosenttia työpaikoista ilmoittaa säännöllisestä etätyöstä, kun EU:n keskiarvo on 23 prosenttia. Etätyön katsotaan tuovan joustavuutta ja vähentävän perinteisiä kuormitustekijöitä, mutta samalla se voi synnyttää uusia riskejä, kuten työn ja vapaa-ajan rajojen hämärtymistä sekä yksinäisyyden kokemuksia. Näihin haasteisiin tulee kiinnittää huomiota etätyön johtamisessa.

Euroopan työterveys- ja työturvallisuusviraston teettämään ESENER (European Survey of Enterprises on New and Emerging Risks) 2024 -kyselyyn osallistui yli 41 000 organisaatiota 30 Euroopan maasta. Suomesta kyselyyn vastasi 1 510 organisaation edustajaa. Vastaajina olivat työterveydestä ja -turvallisuudesta vastaavat organisaatioiden edustajat. Tutkimus tarjoaa kattavaa tietoa eurooppalaisten työpaikkojen työturvallisuus- ja terveysriskeistä sekä digitalisaation vaikutuksista työelämään.