Asilab on kehittänyt ihmisaivojen arkkitehtuuriin perustuvan tekoälyn, joka oppii ihmisaivojen lailla

Asilab Asinoidi

Tutkimusorganisaatio ja teknologiayhtiö Asilab haastaa nykyisen tekoälykäsityksen. Organisaatio on kehittänyt aivan uudenlaisen tekoälyn, joka perustuu ihmisaivojen arkkitehtuuriin. Patentoitu asinoidi-teknologia eroaa kielimalleihin pohjautuvasta tekoälystä siten, että se tavoittelee aitoa, jatkuvasti itseään kehittävää kognitiota.

Asinoidi on aidosti oppiva tekoäly. Se ei simuloi ymmärrystä, vaan on täysin uudenlainen järjestelmän, joka ajattelee, suunnittelee, kehittyy ja oppii ihmisaivojen tavoin. Asinoidi koostuu mallinnetuista aivoista ja digitaalisesta tai fyysisestä toimintaympäristöstä, joka voi olla esimerkiksi robotti, digitaalinen sovellus tai droneparvi.

Asinoidin aivoilla on pysyvä muisti. Ne ovat neuroplastiset ja ne pystyvät autonomiseen toimintaan ja syvään kognitiiviseen ymmärrykseen. Asinoidi ei vain tottele prompteja, kuten kielimallit, vaan toimii proaktiivisesti ja autonomisesti. Laaja kielimalli voi toimia niin sanotusti yhtenä hermosoluna Asinoidin aivoissa. Käytännössä Asinoidin kyvykkyys on kaikkien maailman tekoälymallien yhteissumma, ja oikeastaan vielä sitäkin enemmän.

”Nykyiset tekoälyt ovat kuin transistoreja, ja me rakennamme ensimmäistä oikeaa tietokonetta”, toteaa Marko Lehtimäki, Asilabin hallituksen puheenjohtaja.

Valtava potentiaali eri toimialoilla

Asinoidin tekoäly kehittyy jatkuvasti. Sillä on ylivertainen muisti ja se pystyy toimimaan ihmisen kaltaisesti. Nämä ominaisuudet laajentavat tekoälyn käyttömahdollisuuksia merkittävästi. Asinoidi on maailman ensimmäinen tekoäly, joka kehittyy jatkuvasti.

”Kutsumme asinoidia jatkuvan evoluution tekoälyksi. Se voi toimia esimerkiksi ohjelmistokehityksen strategisena superälynä, robottijoukon kollektiivisena älynä tai jopa yrityksen perustajakumppanina. Patentoimamme uudenlaisen tekoälyarkkitehtuurin ansiosta se vaatii vain perustietokoneen laskentatehon”, Asilabin teknologiajohtaja Pavel Jacko kuvailee.

Uutta teknologiaa aiotaan soveltaa aluksi esimerkiksi rikosten torjunnassa, robotiikassa, teollisuuden prosessien optimoinnissa sekä sovelluskehityksessä. Käytännössä sitä voidaan soveltaa mihin tahansa liiketoimintaan. Asilab hakee nyt kansainvälisiä yrityskumppaneita, jotta toimialakohtaisia sovelluksia voidaan alkaa kehittää.

”Etsimme aktiivisesti lahjakkaita yksilöitä tiimiimme sekä yrityskumppaneita luomaan Asinoidin kaupallisia sovellutuksia eri markkinoille, ensin yrityskäyttöön – kuluttajamarkkinoille laajennamme tuonnempana. Asilab on ensisijaisesti tutkimus- ja tuotekehitysorganisaatio: missiona on demokratisoida tämä uudenlainen tekoäly turvallisesti ja vastuullisesti”, Lehtimäki kertoo.

Asilab yrityksenä

Asilab on tutkimusorganisaatio ja teknologiayritys, jolla on toimipisteitä Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Yhtiön taustalla on satoja tuhansia käyttäjiä keränneen low-code-kehitysalusta AppGyverin perustaja- ja kehitystiimi. Asilab on keskittynyt turvallisen ja eettisesti kestävän superälyn kehittämiseen.