Yli puolet suomalaisista arvioi, että viimeisen kymmenen vuoden aikana työelämä on kehittynyt huonompaan suuntaan ja lähes yhtä moni arvioi saman kehityksen jatkuvan. Tulokset käyvät ilmi E2 Tutkimuksen Työelämän muutosten kohtaaminen työpaikoilla -tutkimusraportista. Tutkimuksessa tarkastellaan suomalaisten kokemuksia työelämän muutoksista. Se pohjautuu luottamusmiesten ja esihenkilöiden haastatteluihin sekä kansalaiskyselyyn.
Kuormitus ja autonomia lisääntyneet
Jopa yli 70 prosenttia tutkimukseen vastanneista kokee työmäärän, kiireen sekä tehokkuuden vaatimusten lisääntyneen. Työ on muuttunut aiempaa kuormittavammaksi. Lisäksi 71 % kokee, että työelämä on jakautunut hyviin ja huonoihin töihin entistä vahvemmin.
Myönteinen tulos on se, että noin puolet vastaajista kokee autonomian lisääntyneen työssä. Haastatteluissa positiivisina muutoksina nostettiin esiin esimerkiksi etätyömahdollisuus, tasa-arvon vahvistuminen, joustot työajoissa, hyvä työturvallisuus ja matalat hierarkiat. Lisäksi oma työ koetaan yleisesti ottaen mielekkääksi. Työn merkityksettömyys tai tylsistyminen huolettivat 17 % vastaajista.
Yli puolet kokee, että uudet ohjelmistot ovat monimutkaistaneet työntekoa
Digitalisaatio on vaikuttanut työntekijöihin sekä positiivisesti että negatiivisesti. 57 % arvioi, että digitalisaatio on tehnyt työskentelystä sujuvampaa. Samanaikaisesti lähes yhtä moni (56 %) kertoo uusien ohjelmistojen ja tietojärjestelmien tehneen työnteosta aiempaa monimutkaisempaa.
Megatrendit eivät näy työntekijöiden arjessa
Enemmistö vastaajista (lähes 60 %) ei näe yhteiskunnallisten megatrendien, kuten ilmastotoimien, tekoälyn tai digitalisaation, vaikutuksia omassa työssään. Vain neljännes vastaajista arvioi ilmastotoimien näkyvän työpaikkansa arjessa. Tutkimuksen mukaan kokemukset muutoksista ovat vahvempia johtavassa asemissa olevilla kuin työntekijöillä.
Eri kulttuuritaustoista tuleviin suhtaudutaan myönteisesti
Enemmistö suomalaisista suhtautuu myönteisesti eri kulttuuritaustoista tulevien työntekijöiden määrän kasvuun. Samanaikaisesti noin puolet uskoo eriävien kulttuuritaustojen aiheuttavan yhteentörmäyksiä työpaikoilla. Hankaluudet voivat liittyä esimerkiksi yhteisen kielen puuttumiseen, väärinkäsityksiin ja ennakkoluuloihin.
Johtaminen on yhä vaikeampaa
Suomalaisista työntekijöistä ihannetyöpaikan tärkeimpiä asioita ovat hyvä työilmapiiri (73 %), hyvä johtaminen (62 %), kilpailukykyinen palkka (61 %) ja mutkattomat välit esihenkilöihin (55 %). Vain reilu kolmannes pitää johtamista korkeatasoisena. Lähes puolet on huolissaan huonosta johtamisesta, ja moni arvioikin, että johtamista pitää parantaa.
Esihenkilöt ja luottamusmiehet arvioivat, että meneillään on monia muutoksia, jotka vaativat johtamiselta enemmän. Johtaminen moninaistuvassa työelämässä on yhä vaikeampaa. Haasteet liittyvät esimerkiksi henkilöstön kansainvälistymiseen, monikielisyyteen, teknologisiin muutoksiin sekä etätyön lisääntymiseen.
Lisäksi ikäjohtaminen vaatii uudenlaista osaamista. Väestö ikääntyy ja ikäerot työpaikoilla kasvavat. Nuorilla ja varttuneemmilla voi olla erilaisia toiveita työyhteisön suhteen. Tutkimuksen mukaan erityisesti nuoret odottavat saavansa säännöllisesti palautetta työstään esihenkilöiltään.
Tietoa tutkimuksesta
Työelämän muutosten kohtaaminen työpaikoilla -raportti on E2 Tutkimuksen Tulevaisuuden Suomen tekijät -hankkeen loppujulkaisu. Tutkimuksessa tarkastellaan ihmisten näkemyksiä työelämästä ja sen suunnasta. Tutkimuksen aineisto koostuu kesällä 2024 tehdystä kansalaiskyselystä, johon vastasi 1 017 henkilöä, ja 79 tutkimushaastattelusta. Tutkimukseen haastateltiin esihenkilöitä, luottamusmiehiä ja työntekijöitä. Tutkimusta rahoittivat muun muassa monet ammattiliitot.
E2 Tutkimus on monitieteellinen tutkimuslaitos, jonka tuottamaa tietoa voivat hyödyntää esimerkiksi yritykset, järjestöt, kunnat, ministeriöt ja media. E2 Tutkimuksen tavoite on tuottaa tietoa, joka auttaa ratkomaan ongelmia ja rakentamaan menestystä.