Etla: Hybridityö tuo parhaat tuottavuustulokset yrityksissä

Kaksi työntekijää

Innolinkin ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (ETLA) tuoreiden tutkimusten mukaan hybridityö, eli etä- ja lähityön yhdistelmä, parantaa tehokkaimmin yritysten suorituskykyä. Sen sijaan täysin etänä tai täysin lähityönä tehtävä työ saattaa heikentää tuottavuutta. Etätyön onnistumisen ratkaisee johtaminen.

Koronapandemian seurauksena etätyön osuus Suomessa kasvoi kerta heitolla. Pandemian jälkeen työntekijät eivät välttämättä palanneet takaisin toimistoille, vaan etätyö jäi pysyvästi aiempaa korkeammalle tasolle. Tuore Etla Muistio Tuottavuus korkeimmillaan etätyön ollessa keskimääräistä (Etla Muistio 154) tarkastelee etätyön ja työn tuottavuuden välistä yhteyttä esimerkiksi yritysjohtajakyselyn avulla. Innolinkin toteuttama ja Etlan analysoima puhelinkysely yritysjohdolle toteutettiin loka-marraskuussa 2024.

Kysely osoittaa, että etätyön ja tuottavuuden välillä on positiivinen mutta silti mutkikas suhde. Tuottavuuden näkökulmasta optimaalisinta on työskennellä hybridimallilla, eli tehdä sopivasti sekä etä- että lähitöitä.

”Yrityksillä, joissa etätyötä tehdään hallitusti ja suunnitelmallisesti, tuottavuus kehittyy myönteisesti. Toisaalta liiallinen etätyö voi heikentää yhteistyötä ja innovatiivisuutta”, ETLAn tutkimusneuvonantaja Petri Rouvinen kertoo.

Tuottavuuden kannalta keskeistä on, että yritysjohto ottaa aktiivisen roolin etätyökäytäntöjen suunnittelussa. Tutkimusten mukaan etätyön vaikutukset ovat selkeästi positiivisemmat, kun yrityksen johto on määritellyt etätyön pelisäännöt. Etätyön käytäntöjen tulee kuitenkin perustua yrityksen ja työntekijöiden tarpeisiin, eikä niiden tule olla sattumanvaraisia.

Yritykset arvioivat etätyön vaikutuksia näin vuonna 2024:

  • Työntekijät tekevät viikossa keskimäärin 2–3 etätyöpäivää.
  • 80 % yrityksistä ei odottanut merkittäviä muutoksia etä- ja lähityön suhteeseen.
  • Jopa 76 % yrityksistä ei mittaa järjestelmällisesti etätyön vaikutuksia tuottavuuteen.

Etätyökäytäntöjä täytyy kehittää

Innolinkin tutkimuksen mukaan yrityksissä on kasvava tarve kehittää etätyökäytäntöjä ja tuottavuuden seuraamisen mittareita. Johtajat kertovat, että työntekijöiden kohtaamista ja työyhteisöjen vuorovaikutusta on tarpeen lisätä. Johto tasapainottelee yrityksen liiketoiminnallisten tarpeiden ja työntekijöiden autonomian kanssa. Tärkeintä on löytää toimintatavat, joissa työntekijöiden joustavuus säilyy, mutta yrityksen tuottavuus ei kärsi.

Etätyön vaikutukset Suomen talouskasvuun

Yritysjohtajien näkemykset etätyön vaikutuksista talouskasvuun jakautuvat. 33 % on sitä mieltä, että etätyö haittaa talouskasvua, ja 29 % sanoo etätyön tukevan kasvua. Myönteisiä puolia etätyössä ovat työhyvinvoinnin kasvu, työn joustavuus sekä mahdollisuus rekrytoida osaajia laajemmalta alueelta, kun työ ei ole sidottu tiettyyn paikkaan. Haasteita taas ovat tiedonkulun vaikeus, tiimityön haasteet ja työntekijöiden integroituminen työyhteisöön.