Konsulttiyhtiö BearingPointin selvityksen mukaan moni yritys painii kielteisen perinnön kanssa. Organisaatioon ajan saatossa kertynyt perintö (englanniksi legacy) saattaa toimia jarruna muutoksissa. Esimerkiksi haastava taloudellinen tilanne sekä tekoälyn kehitys vaativat yrityksiltä kykyä mukautua uuteen toimintaympäristöön nopeasti. Vanhentuneet toimintamallit ja rakenteet voivat hidastaa tätä muutosta merkittävästi.
Legacy-termillä viitataan yritykseen kertyneeseen teknologiseen, operatiiviseen, psykologiseen ja kulttuuriseen perintöön. Tämä perintö on seurausta organisaatiossa tehdyistä toimenpiteistä ja päätöksistä. Perinnön ymmärtäminen on tärkeää jokaisen yrityksen kasvulle ja uudistumiselle. Yrityksen on ymmärrettävä historiaansa, jotta se voi tehdä kestäviä muutoksia.
BearingPointin mukaan kertynyt perintö koetaan usein haasteeksi kehittymiselle. Silti monet yritykset jättävät perinnön tarkastelun väliin ja keskittyvät uusiin strategioihin. Perinnön muuttaminen onkin työlästä mutta silti tärkeää.
Yritykset voivat ottaa oppia sotilasorganisaatioilta
Erilaiset tahot voivat oppia toisiltaan perinnön hallinnasta. Esimerkiksi sotilasorganisaatiot voivat antaa paljon yritysmaailmalle. Näissä organisaatioissa ihmiset kiertävät monenlaisissa tehtävissä. Roolitukset ovat selkeät sekä päivittäisessä tekemisessä että tulevaisuuden rakentamisessa. Sotilasorganisaatioilla on vankka kokemus pitkäkestoisista hankkeista ja kykyä pitkäjänteiseen kehittämistyöhön. Nämä kaikki ovat potentiaalisia kehityskohteita monille yrityksille.
Yritykset voivat oppia sotilasorganisaatioilta ja muilta tahoilta yrityksen toimialasta riippumatta. Legacy-selvityksessä useat haasteet, kuten perinnön kertyminen huomaamatta sekä juurtuneet työskentely- ja ajattelutavat, nousevat esille toimialasta riippumatta.
Muutoksen hallinta vaatii tasapainoa
Kun yrityksessä tunnistetaan muutostarve, oli kyseessä sitten kulttuuri, toimintatavat tai teknologiset ratkaisut, halutaan uuteen toimintamalliin päästä usein mahdollisimman nopeasti. Muutos pitäisi kuitenkin toteuttaa hallitusti toimintaa arvioiden ja optimoiden. Näin muutoksella voidaan saavuttaa pitkän aikavälin menestys ilman tarpeetonta riskiä tai ylikuormitusta.
Liian hidas muutostahti voi johtaa siihen, että kilpailijat pääsevät edelle. Toisaalta on myös rajat sille, kuinka paljon muutosta organisaatio pystyy käsittelemään kerralla. Jos avainhenkilöt uupuvat ja jopa lähtevät yrityksestä, muutokset eivät jää pysyviksi.
Joillakin toimialoilla ulkoiset sidosryhmät, kuten kumppanit ja asiakkaat, saattavat vastustaa liian nopeaa kehitystä. Tämä voi luoda lisähaasteita. Siksi on olennaista löytää tasapaino muutokseen liittyvien hyötyjen ja kustannusten välillä. On tärkeää varmistaa, että organisaatio ja sen sidosryhmät pysyvät muutoksessa mukana.
Tietoa BearingPointin Legacy-selvityksestä
Legacy-selvityksessä tarkastellaan organisaatioihin kertynyttä perintöä sekä sitä, mistä se koostuu ja miten se vaikuttaa organisaation kehittymiseen. Selvityksessä on toimialakohtaisia analyyseja perinnön hallitsemisesta eri aloilla. Perintöä tarkastellaan myös taloushallinnon ja psykologian näkökulmasta. Selvityksen tekemisessä on ollut mukana lukuisia asiantuntijoita eri aloilta.
Selvitys on ladattavissa BearingPointin verkkosivulta.