Pellervon taloustutkimus, PTT, arvioi, että Suomen talouskasvu jää tänä vuonna heikoksi. Ennusteen mukaan talous kasvaa tänä vuonna 0,6 prosenttia ja ensi vuonna 1,7 prosenttia. Edellytyksiä olisi parempaankin, mutta Yhdysvaltain politiikka ja turvallisuustilanteen epävarmuus kalvaa yrityksiä ja kuluttajia.
Kansainvälisen politiikan tapahtumat vaikuttavat väistämättä myös Suomen ja koko Euroopan talouteen. Epävarmuustekijöinä ovat esimerkiksi Ukrainan ja Venäjän välinen sota, joka jatkuu edelleen eikä lopullista rauhaa ole toistaiseksi näköpiirissä. Myös Trumpin tullipolitiikka hidastaa kasvua Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Kiinassa.
”Ennuste on laadittu poikkeuksellisen epävarmassa tilanteessa”, ekonomisti Emilia Gråsten sanoo.
Tullit vaikuttavat kansainväliseen kauppaan lähinnä siten, että ne lisäävät yleistä talouden epävarmuutta ja heikentävät kansainvälistä investointikysyntää. Tulleista huolimatta Suomen vienti kehittyy. Merkittävä osa Suomen Yhdysvaltojen-viennistä on palveluvientiä, johon tullimuutokset eivät vaikuta niin suuresti kuin tavaravientiin.
Saksassa ollaan aloittamassa finanssipoliittinen elvytys, joka tukee koko muun Euroopan talouskasvua. Saksan talouskehitys on kyntänyt jo usean vuoden ja PTT:n mukaan nyt on vihdoin syytä varovaiseen optimismiin. Talouden ongelmat ovat kuitenkin sen verran suuria, että kurssin muutos vie aikaa. Yhdysvaltojen tullit iskevät Saksan teollisuuteen, joka suurimmat toimialat (metalli-, auto- ja kemianteollisuus) ovat jo vaikeassa tilanteessa. Nämä vientiteollisuuden alat ja niiden uudistumiskyky määrittävät Saksan menestyksen.
Investoinnit ja rakentaminen varovaiseen kasvuun
Viime vuosien aikana investointikehitys on ollut poikkeuksellisen heikkoa. Syynä tähän ovat yritysten heikot kasvunäkymät ja rakentamisen romahdus. Tänä vuonna julkiset investoinnit lisääntyvät puolustushankintojen ja Ukrainan aseistamisen ansiosta, mutta yritysten investoinnit ovat yhä vaisuja. Talouden hidas elpyminen ja epävarmuus jarruttavat hankkeiden toteuttamista.
Toisaalta investoinnit teollisuuslaitoksiin, varastotiloihin ja muihin vastaaviin kehittyivät viime vuonna odotettua paremmin. PTT:n mukaan hyvä kehitys jatkunee tänä vuonna. Lisäksi vihreä siirtymä ja rakentamisen elpyminen vauhdittavat maa- ja vesirakentamisen investointeja.
Työllisyys sakkaa
PTT:n mukaan työllisyys ei kasva juurikaan vielä tänä vuonna, mutta ensi vuonna työllisyysasteen ennustetaan nousevan hieman. Ennusteen mukaan vuonna 2026 työllisyysaste nousee 72,2 prosenttiin ja työttömyysaste laskee 8,4 prosenttiin. Kiihtyvä talouskasvu, kasvava yksityinen kulutus ja rakentamisen piristyminen kohentavat työllisyyttä.
Huolestuttava merkki on pitkäaikaistyöttömyyden nopea kasvu. Nyt pitkäaikaistyöttömiä on jo yli 110 000. Erityisesti ammatillisen, tieteellisen ja teknisen toiminnan toimialan työllisyys on heikentynyt ja korkeakoulutettujen työttömyys on noussut huomattavasti.
Koko ennuste on julkaistu PTT:n verkkosivuilla.