Tekoäly-yritys Superlines on toteuttanut ensimmäisen AI Search Index -selvityksen. Selvityksessä paneuduttiin siihen, miten Suomen 100 suurinta yritystä saavat suosituksia tekoälypalveluilta, kun ihminen hakee tietoa. Tuloksista käy ilmi, että generatiiviset tekoälyt suosittelevat vain kolmea yritystä yli puolessa niiden tuottamista hakutuloksista. Suurin osa selvityksen yrityksistä saa näkyvyyttä tekoälyltä vain 0–30 prosentissa keskusteluista.
Ihmiset käyttävät tekoälypalveluita, kuten ChatGPT, Claude, Gemini, Mistral ja Perplexity, yhä enemmän tiedonhakuun. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2024 jo 23 % suomalaisista käytti tekoälyä, ja yleisin syy käyttöön oli nimenomaan tiedonhaku. Tämä avaa uudenlaisen kilpailukentän sekä B2C- että B2B-yrityksille.
Tekoälypalveluissa tuotteiden ja palveluiden näkyvyys määräytyy eri tavalla kuin Google-hauissa. Google antaa listan linkkejä aiheeseen liittyville sivustoille ja lisäksi näyttää yritysten ostamia mainoslinkkejä. Tekoälypalvelut sen sijaan tarjoavat hakutulosten lisäksi vertailuja ja suosituksia valinnan tekemiseen. Superlinesin toinen perustaja ja teknologiajohtaja Kimmo Ihanus kommentoi, että tällainen käyttötapa on ihmiselle luonnollisempi kuin perinteinen hakukone.
”Nyt yritysten on varmistettava, että niiden brändi tai tuote tulevat mainituksi tekoälyn suosituksissa”, Ihanus sanoo.
Jotta yritys voi päästä tekoälypalvelun suosittelemaksi, tarvitaan uudenlaista optimointia, jota kutsutaan tekoälyoptimoinniksi, generative engine optimization (GEO). GEO tarkoittaa tekoälypohjaisten kielimallien optimointia eli sitä, että yrityksen tuotteet, nimi tai asiantuntemus päätyvät osaksi kielimallien suosituksia, kun ihminen kysyy tekoälyltä neuvoa johonkin asiaan.
GEO on eri asia kuin SEO, joka keskittyy parantamaan nettisivustojen näkyvyyttä hakukoneissa, kuten Googlessa. Teknologian kehityksestä huolimatta SEO on edelleen erittäin tärkeä osa yrityksen näkyvyyden parantamista. Sen rinnalla yritys voi myös panostaa tekoälypohjaiseen näkyvyyteen, jotta molemmat puolet tulevat huomioiduksi.
Eniten näkyvyyttä saivat Microsoft, Posti ja Fazer
Superlinesin selvityksessä oli mukana 100 suurinta suomalaista yritystä. Tekoälypalveluista tehtiin yhteensä 3 500 suomenkielistä hakua, joiden muotoilut pohjautuivat ihmisten tekemiin Google-hakuihin. Tekoäly suositteli 100 yrityksen joukosta vain kolmea yritystä yli puolessa heidän alaansa koskevissa keskusteluissa. Parhaiten näkyvyyttä saivat Microsoft (70 %), Posti (63 %) ja Karl Fazer (60 %).
Selvityksen mukaan tietyt toimialat, kuten suuret elektroniikkaliikkeet ja päivittäistavarakaupat saavat tekoälysuosituksia paremmin kuin muut toimialat. Sen sijaan teollisuuden B2B-sektori ei tällä hetkellä saa kovin hyvin näkyvyyttä tekoälypalveluissa. Parhaiten pärjäsivät SSAB Suomi ja Meyer (38 % näkyvyys).
”Tämän selvityksemme perusteella monilla Suomen suurimmilla yrityksillä ei välttämättä vielä ole GEO-strategiaa”, Superlinesin toimitusjohtaja ja toinen perustaja Jere Meriluoto toteaa.