Kolmansien maiden ongelmalliset verkkokaupat kuriin
Suomen Yrittäjät peräänkuuluttaa ripeitä toimenpiteitä eduskunnalta halpaverkkokauppojen aiheuttamien ongelmien hillitsemiseksi. Järjestö viittaa ilmiöön termillä ”temuttaminen”, jolla tarkoitetaan erityisesti kiinalaisista verkkokaupoista, kuten Temusta ja Sheinistä, tehtyjä ostoksia. Näiden kauppojen hinnat ovat erittäin alhaisia, mutta tuotteiden turvallisuuden valvonta on puutteellista.
Euroopan komissio julkaisi helmikuun alussa tiedonannon, jossa käsitellään kolmansien maiden verkkokaupan haasteita ja esitetään keinoja niiden ratkaisemiseksi. Suomen Yrittäjät antoi eduskunnalle lausuntonsa aiheesta ja painotti, että ongelma koskee sekä suomalaisten yritysten kilpailukykyä että tuoteturvallisuutta.
Miljoonia tullivapaita paketteja joka päivä
Järjestön mukaan EU:n alueelle saapuu päivittäin miljoonia tullivapaita paketteja, joiden arvo on alle 150 euroa. Monissa niistä olevat tuotteet eivät täytä EU:n vaatimuksia, mikä asettaa eurooppalaiset kaupat epäreiluun kilpailuasemaan. Lisäksi ulkomaiset verkkokaupat eivät kaikilta osin osallistu esimerkiksi jätehuoltokustannuksiin, toisin kuin kotimaiset yritykset.
Radikaaleja ratkaisuja ja tiukempaa valvontaa
Euroopan komissio ehdottaa useita keinoja tilanteen parantamiseksi, mutta Suomen Yrittäjien mukaan monet niistä ovat liian hitaita toteuttaa. Yksi merkittävä ratkaisu voisi olla 150 euron tullivapauden poistaminen, mikä vähentäisi halpatuotteiden virtaa EU-markkinoille.
Järjestö vaatii myös Suomen hallitukselta nopeita toimia kansallisen valvonnan tehostamiseksi. Tullin resursseja on vahvistettava, jotta valvontaa voidaan kiristää jo lyhyellä aikavälillä. Päätöksiä tulisi tehdä viimeistään hallituksen puoliväliriihessä.
Komission tavoin Suomen Yrittäjät näkee tärkeänä myös tuontitavaroiden valvonnan tiukentamisen, jotta suomalainen kauppa voi säilyttää kilpailukykynsä kansainvälisessä toimintaympäristössä.
Kyse on eurooppalaisten ja suomalaisten kauppojen kilpailukyvystä, sillä ulkomarkkinoilla toimivat verkkokaupat ja -alustat eivät kaikilta osin osallistu esimerkiksi jätehuoltokustannuksiin. EU:n ja kotimaisten tuotteiden turvallisuutta valvotaan todella tarkasti, mutta valvontaresurssit eivät riitä esimerkiksi Kiinasta tulevalle pakettimäärälle
Sanna Lempiäinen, Suomen Yrittäjät
Tarvitsemme täsmätoimia suomalaisen kaupan kilpailukyvyn säilyttämiseksi.
Sanna Lempiäinen, Suomen Yrittäjät