Liike-elämän ajankohtaiset asiat B2B-maailmasta.

Suomen Yrittäjät vaatii hallitukselta selvitystä YEL-järjestelmän uudistamiseksi

Johtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä. Kuva: Johanna Erjonsalo

YEL-järjestelmän selvitystyö on kirjattu Petteri Orpon (kok.) hallituksen ohjelmaan. Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) kiirehti tällä viikolla YEL-järjestelmän uudistamista ja sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) mukaan selvitystyö on käynnistymässä.  

Suomen Yrittäjät korostaa, että selvitystyö on käynnistettävä pikaisesti, ja hallitusohjelmaan kirjattu analyysi myös tehtävä huolellisesti. Siinä pitäisi arvioida kaikkia järjestelmään esitettyjä uskottavia kehittämisehdotuksia kuten pakollisen YEL-vakuuttamisen alarajan nostoa, yrittäjän vapauden lisäämistä YEL-työtulon määrittämisessä, rahastoinnin käynnistämisen mahdollisuutta ja ansiotulojen käyttämistä vakuuttamisen perusteena.

– Keskeinen tavoite tulee olla sellainen YEL-järjestelmä, johon yrittäjät luottavat, Suomen Yrittäjien johtaja Janne Makkula sanoo.

Varsinaisen lainsäädäntötyön osalta on Yrittäjien mukaan hyvä huomioida, että 2023 voimaan tulleen muutoksen siirtymäaika päättyy vuoden 2028 lopussa, mikä tarkoittaa sitä, että vuosi 2029 on ensimmäinen, jolloin eläkelaitoksen aloitteesta YEL-työtuloa voidaan nostaa enemmän kuin 4 000 euroa.  

– Mahdollinen uusi lainsäädäntö olisikin siksi syytä saattaa voimaan viimeistään vuoden 2029 alusta lukien, Makkula jatkaa. 

Työtulolaskuri hämmentää yrittäjiä

Eniten hämmennystä ja keskustelua yrittäjien keskuudessa on aiheuttanut eläkeyhtiöiden käyttämä ns. työtulolaskuri.  Laskurin taustamuuttujina on yrittäjän yritystoiminnan liikevaihtotietoja ja yrittäjän toimialan mediaanipalkka. Käytetyt tiedot ovat virallislähteistä saatavia tietoja, joilla lain edellyttämä tarkastus voidaan aloittaa.

– Kyseiset tiedot eivät kuitenkaan ole lain mukaisia YEL-työtulon määrittäjiä. Lain mukaan YEL-työtulon pitää, kuten aiemminkin, vastata palkkaa, joka kohtuudella olisi maksettava, jos yrittäjätoimintaa suorittamaan olisi palkattava vastaavan ammattitaidon omaava henkilö, Makkula sanoo. 

Yrittäjät ovat kertoneet, että monissa tapauksissa eläkeyhtiö on perustanut päätöksensä laskurin tulokseen. Lisäksi siitä on oltu haluttomia joustamaan silloinkin, kun yrittäjä uskottavasti työmäärästään yrityksessään kertoo.

– On syytä korostaa, että oikea YEL-työtulon taso tulee eläkeyhtiössä arvioida kokonaisharkinnalla, jossa huomioidaan kaikki olennainen tieto yrittäjän työpanoksesta. Liikevaihto sellaisenaan yleensä hyvin heikosti yrittäjän työpanoksesta kertoo, varsinkaan mennyt tieto.