Phishing-viestien määrä on noussut huomattavasti erityisesti pankkien, viranomaisten ja kuriiripalveluiden nimissä. Näiden huijauksien tarkoituksena on kalastella henkilökohtaisia tietoja.
Kilpi-sovellus, jonka on kehittänyt Suomen Telemarkkinointiliitto ry, on hiljattain havainnut huomattavan kasvun tietojenkalasteluviestien määrässä. Erityisesti on lisääntynyt niiden huijausviestien määrä, jotka esiintyvät pankkien, viranomaisten sekä posti- ja kuriiripalveluiden nimissä.
”Viimeaikaisten tietomurtojen seurauksena rikolliset ovat saaneet haltuunsa suuren määrän yhteystietoja, mikä saattaa selittää tietojenkalasteluviestien lisääntymisen. On erityisen tärkeää olla varovainen, kun saa viestejä, jotka vaativat kiireisiä toimia ja sisältävät linkkejä”, sanoo Arto Isokoski, Suomen Telemarkkinointiliitto ryperustaja.
Huijausviestit, jotka lähetetään pankkien nimissä, ovat jatkuvasti yleisiä. Näissä viesteissä voidaan pyytää esimerkiksi pankkitilin tietojen päivittämistä, ja uhkaillaan tilin sulkemisella tai käyttörajoituksilla, jos toimenpiteitä ei toteuteta välittömästi.
Poliisin nimissä on esiintynyt erityisesti viranomaisia jäljitteleviä huijauksia. Näissä viesteissä vastaanottajaa uhataan sakolla tai oikeudellisilla seuraamuksilla, ellei hän noudata annettuja ohjeita. Tällaiset viestit voivat olla erityisen pelottavia ja saavat vastaanottajan toimimaan nopeasti, mikä on juuri huijareiden tarkoitus.
Viime aikoina pakettihuijaukset ovat yleistyneet, ja ne kehottavat vastaanottajaa klikkaamaan viestissä olevaa linkkiä, esimerkiksi tarkistaakseen lähetyksen tilan. Näiden viestien on usein tarkoitus vaikuttaa siltä, että ne ovat peräisin tunnetuilta posti- ja kuriiripalveluilta, ja niihin voi helposti uskoa vahingossa, jos odottaa pakettia kyseiseltä toimittajalta.
Muita aktiivisia huijauksia ovat esimerkiksi Netflixin nimissä lähetetyt viestit, joissa tarjotaan 90 päivän ilmaista jäsenyyttä. Monet huijausviestit lähetetään myös maksumuistutusten muodossa. Esimerkiksi Intrumin nimissä lähetetyissä viesteissä on linkki ”vahvistasuomi(.)com”, joka vie huijaussivustolle. Myös ulkomaisista numeroista tulevat lainatarjoukset ja sijoitushuijaukset ovat yleistyneet.
”Kilpi-sovellus tarjoaa tehokkaan suojan näitä huijausyrityksiä vastaan estämällä tietojenkalasteluviestien saapumisen. Näin käyttäjät eivät esimerkiksi altistu pakettihuijauksille, vaikka odottaisivatkin paketin toimitusta”, toteaa Isokoski.