Huhtikuun työllisyystilastot on julkaistu, ja Keskuskauppakamarin mukaan ne luovat toivoa siitä, että tilanne Suomen työmarkkinoilla olisi kääntymässä vähitellen paremmaksi. Myös Pellervon taloustutkimus PTT on optimistinen.
Tilastokeskuksen mukaan työttömiä oli huhtikuussa 288 000 eli 25 000 henkilöä enemmän kuin edellisvuonna. Työttömyysaste on edelleen hurja (9,2 %). Lukemat eivät kuitenkaan heikentyneet alkuvuoden tapaan, vaan työllisten määrän lasku vaikuttaa olevan taittumassa.
”Työllisyysasteen trendi on ollut varsin vakaana jo muutaman kuukauden ajan. Lähikuukausien aikana nähdään, onko pahin jo takana. Varsinainen palautuminen on toki pitkä ja hidas prosessi”, PTT:n vanhempi ekonomisti Henna Busk sanoo.
Samoilla linjoilla on myös Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist:
”Massiivista käännettä työllisyydessä ei ole vielä nähty, mutta tuoreet tilastot kertovat tilanteen asteittaisesta paranemisesta. Selkeää nousua joudutaan odottamaan, mutta vaikuttaa siltä, että heikkeneminen olisi taittunut”, hän arvioi.
Huhtikuussa 15–64-vuotiaiden työllisyysasteen trendi oli 71,6 %. Työttömyysasteen trendi oli 9,2 % ja se pysyi samoissa lukemissa kuin edelliskuussa.

Muita myönteisiä merkkejä tuoreissa tilastoissa olivat osallistumisasteen nousu, työikäisen väestön kasvu ja nettomaahanmuuton laskun taittuminen. Yksi taustatekijä tälle kehitykselle on, että julkisella sektorilla työllisten määrän lasku on hidastumassa. Tämä helpottaa varsinkin naisten työllisyystilannetta. Lisäksi yksityisellä sektorilla työllisyys on orastavassa kasvussa.
Appelqvistin mukaan työllisyys etenee isossa kuvassa vaakasuunnassa ilman selkää suuntaa. Nousu saattaisi käynnistyä jo nopeammin, mutta tavallisesti Suomi ”menee kiinni” koko kesäksi, minkä vuoksi merkittäviä edistysaskeleita ei todennäköisesti nähdä vielä kesän aikana.
”Sen sijaan syksyyn latautuu selkeästi myönteisiä odotuksia”, Appelqvist sanoo.
Pitkäaikaistyöttömyys huolestuttaa
Suomessa pitkäaikaistyöttömien määrä kasvaa edelleen melko jyrkästi, mikä on huolestuttavaa. Yli vuoden työttömänä olleita oli työvoimapalveluissa yli 117 000 henkilö eli lähes 25 000 enemmän kuin vuotta aiemmin. Buskin mukaan tilanteen purkamisesta tulee työlästä.
”Valitettavasti vanhemmat työttömyysjaksot kroonistuvat, minkä seurauksena Suomeen on syntynyt huomattava ongelma pitkäaikaistyöttömyyden kanssa. Tarvitaan nykyistä vahvempaa kasvua ennen kuin pitkäaikaistyöttömyys sulaa”, Appelqvist sanoo.
Uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin reilusti vähemmän kuin vuosi sitten, mikä Appelqvistin mukaan kertoo siitä, että työvoiman kysyntä on vieläkin vaisua. Huhtikuussa uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin 41 800, mikä on yli 14 000 paikkaa vähemmän kuin vuosi sitten.
Kuvassa Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist. Kuva: Liisa Takala