Liike-elämän ajankohtaiset asiat B2B-maailmasta.

Vain alle kolmannes yrittäjistä kokee, että heitä arvostetaan

Mikael Pentikäinen

Tänään, 5. syyskuuta, on Yrittäjän päivä. Tuoreen Yrittäjägallupin mukaan vain 31 prosenttia pien- ja keskisuurten yritysten yrittäjistä katsoo, että yrittäjiä arvostetaan Suomessa.

– Valitettavan harva yrittäjä kokee saavansa arvostusta Suomessa, toteaa Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

– On tärkeää muistaa, että Suomen nousu ja vaurastuminen perustuvat siihen, että meillä on yrittäjiä, jotka uskaltavat ottaa riskejä, investoida ja luoda työpaikkoja. On myös erittäin merkittävää, kun yrittäjä työllistää itsensä tai yrittäjyyden avulla ansaitsee lisätuloja palkkatyön ohella, Pentikäinen jatkaa.

Yrittäjägallupin kyselyyn vastasi 1 112 mikro- ja pk-yritysten edustajaa 14.–26. elokuuta. Heistä 45 prosenttia oli yksinyrittäjiä.

Kasvu syntyy yksityisellä sektorilla Kyselyn mukaan vastaajat kokevat, että kasvuyrittäjiä arvostetaan Suomessa eniten (46 prosenttia) ja yksinyrittäjiä vähiten (25 prosenttia).

Pentikäisen mukaan Suomen kansantalouden terve kasvu syntyy yksityisen sektorin kasvusta.

– Sen vuoksi meidän tulisi kannustaa yrittäjiä ja yritysten omistajia kasvattamaan yrityksiään sekä tarjota heille parempia valmiuksia ja mahdollisuuksia, myös rahoituksen osalta.

Yli kymmenen henkilöä työllistävät ja yli 60-vuotiaat yrittäjät kokevat muita yrittäjiä enemmän, että heitä arvostetaan. Yli kymmenen henkeä työllistävistä 38 prosenttia on tätä mieltä, ja yli 60-vuotiaista yrittäjistä näin ajattelee 39 prosenttia.

Miesyrittäjät kokevat selvästi naisyrittäjiä useammin saavansa arvostusta: 35 prosenttia miehistä on tätä mieltä, kun taas naisyrittäjistä vain 25 prosenttia jakaa saman näkemyksen.

Hyvät lähtökohdat, mutta liikaa sääntelyä Pentikäisen mukaan Suomessa on hyvät lähtökohdat yrittäjyydelle.

– Suomi on vapaa ja vakaa oikeusvaltio, joka kuuluu Euroopan unioniin, ja sitä kautta meillä on pääsy kansainvälisille markkinoille.

– Samalla on kuitenkin todettava, että sääntely on liian raskasta, ja erityisesti työnantajayrittäjille on vuosien saatossa kasautunut kohtuuton taakka. Siksi moni yrittäjä päätyy työllistämään vain itsensä. Tähän tarvitaan muutos. Työllistämistä tulee helpottaa ja yrittäjien hallinnollista taakkaa keventää.

Täältä löydät yrittäjägallupin tarkemmat tulokset.