Yhdysvaltojen tullipäätös iskee kipeästi suomalaiseen teollisuuteen

Yhdysvaltojen kauppasota

Presidentti Donald Trump ilmoitti rajuista tuontiverojen korotuksista. Esimerkiksi Euroopan unionista tuotavien tuotteiden tulli on jatkossa 20 prosenttia ja Kiinasta tuotavien tuotteiden 34 prosenttia. Tuontiverot vaikeuttavat tavaran kulkua ja nostavat hintoja. Tullit osuvat erityisen kipeästi Suomeen, joka on pieni viennistä riippuvainen maa.

”Kauppasodat ovat meille myrkkyä”, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Pentikäisen mukaan tuontiveroilla voidaan pakottaa yrityksiä siirtämään tuotantoa Yhdysvaltoihin, mutta tällainen muutos ei tapahdu nopeasti. Tehtaan rakentaminen vie vuosia. Lisäksi yritykset tietävät, että Trumpin kauden jälkeen kauppasota voi päättyä, joten tuotantoa ei välttämättä kannata alkaa rakentaa Yhdysvaltoihin nykyisen politiikan vuoksi.

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemen mukaan tullien määrääminen on huonoa talouspolitiikkaa. Tuontitullien tavoitteena on saada lisää tuotantoa Yhdysvaltoihin ja kerätä enemmän veroja ulkomaisesta tuonnista, mutta tulos voi olla se, että kaikkien talous kärsii. EU ja monet maat saattavat asettaa vastatulleja, mikä voi johtaa koston kierteeseen.

Alkanut kauppasota vaikeuttaa Suomen tilannetta ja iskee voimalla suomalaisiin yrityksiin. Pentikäisen mukaan se voi leikata Suomen orastavan kasvun kokonaan. Lähivuosina yritysten kannattaakin hakea kasvua muista maista.

”Suomalaisten yritysten on syytä siirtää katsetta Yhdysvaltojen sijaan muualle. Tämä on valitettavaa, koska Yhdysvallat olisi suuri ja dynaaminen markkina. Se on kuitenkin ainakin lähivuodet vaikeasti ennustettava ympäristö”, Pentikäinen kommentoi.

Kova isku suurimmille vientialoille

20 prosentin tullit koettelevat suomalaista vientiteollisuutta. Teknologiateollisuus ry:n mukaan tullien vaikutusta teknologiateollisuuteen, Suomen suurimpaan vientialaan, on vielä vaikea arvioida. Tullien vuoksi yritykset ovat nyt varovaisia tekemään investointipäätöksiä, mikä on joka tapauksessa myrkkyä teknologiateollisuudelle.

Teknologiateollisuus arvioi, että tullien suorat vaikutukset ovat merkittäviä. Niiden lisäksi tulee epäsuoria vaikutuksia, jotka voivat olla vieläkin pahempia. Teknologiateollisuus vie paljon välituotteita, joita käytetään komponentteina toisen yrityksen tuotteissa. Jos saksalainen konepaja saa aiempaa vähemmän tilauksia Yhdysvalloista, se ostaa vähemmän välituotteita suomalaisilta toimijoilta.

Suomen toiseksi suurimpaan vientialaan, kemianteollisuuteen, tullien aiheuttama isku voi olla jopa satoja miljoonia euroja. Yhdysvallat on yksi kemianteollisuuden tärkeimpiä yksittäisiä vientimaita. 2020-luvulla vienti Yhdysvaltoihin on kasvanut huomattavasti ja etenkin lääkkeitä viedään aiempaa enemmän.

Kemianteollisuus ry:n toimitusjohtaja Mika Aalto sanoo, että tulleilla on varmasti negatiivinen vaikutus Suomeen. Kemianteollisuus ry:n jäsenistä yli 60 prosenttia uskoo tullien heikentävän yrityksen kannattavuutta, lähes 40 prosenttia vähentävän tuotantomääriä Suomessa ja noin kolmasosa vähentävän investointeja ja työllisyyttä Suomessa.

Kasvua voisi hakea muualta, mutta muita Yhdysvaltain kaltaisia markkinoita on vaikea löytää. Yhdysvalloissa yksityinen kulutus on yli kaksi kertaa EU-maita suurempaa vuositasolla.

”Lisäksi jos Yhdysvaltojen markkinoilla on aiempaa vaikeampi myydä tuotteita, ovat monet muutkin kuin suomalaiset yritykset etsimässä uusia apajia”, Aalto sanoo.