Uusimman Yrittäjägallupin mukaan yritysten taloudellinen tilanne on pysynyt lähes ennallaan koko alkuvuoden. Pk-yrityksistä huonossa tilanteessa on edelleen viidennes. 48 prosenttia yrityksistä arvioi taloudellisen tilanteensa erittäin tai melko hyväksi. Maaliskuussa luku oli prosenttiyksikön vähemmän.
”Pk-yrityksissä näkyy, että ostovoima vahvistuu, inflaatio hidastuu, korot laskevat ja tulevat veronalennukset parantavat ostovoimaa. Ukrainan sota ja presidentti Trump aiheuttavat kuitenkin epävarmuutta”, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kommentoi.
Yksinyrittäjistä 22 prosenttia sanoo tilanteensa olevan huono, kun taas yli kymmenen henkilöä työllistävistä huonossa tilanteessa on noin 15 prosenttia. Tästä voidaan päätellä, että mitä isompi yritys on kyseessä, sitä parempi sen tilanne tällä hetkellä on.
Alakohtaisesti huonoimmassa tilanteessa olevia yrityksiä on rakentamisen alalla. Nyt rakennusalan yrityksistä 26 prosenttia kertoo tilanteensa olevan huono, kun vielä maaliskuussa luku oli 23 prosenttia. Kaupan alalla sen sijaan huonossa tilanteessa olevien yritysten määrä on pudonnut. Maaliskuussa se oli 26 prosenttia ja uusimmassa kyselyssä 19 prosenttia.
Ukrainan sota ja Yhdysvaltojen politiikka luovat epävarmuutta
Näkymät ovat heikentyneet hieman seuraavan vuoden ajalle. Yrityksistä 33 prosenttia uskoo, että tilanne paranee seuraavan vuoden aikana. Maaliskuussa vastaava osuus oli hieman enemmän, 36 prosenttia. Nyt 19 prosenttia odottaa tilanteensa heikentyvän. Eniten synkkiä näkymiä on rakentamisen alalla.
Pentikäisen mukaan pk-yritysten näkymiä varjostavat Ukrainan sota ja Trumpin aloittama kauppasota.
”Olisi tärkeää saada kauppasopimuksia, jotka rauhoittavat tilannetta”, Pentikäinen sanoo.
Eniten paranevia näkymiä on teollisuudessa. Teollisuusyrityksistä 42 prosenttia arvioi tilanteensa paranevan, kun vielä maaliskuussa lukema oli 36 prosenttia. Kyselyn mukaan parhaat näkymät ovat 18–39-vuotiailla yrittäjillä.
Pentikäinen sanoo, että toiveikkuuteen on perusteita, sillä ennakkotietojen mukaan tammi-maaliskuussa tuotanto kasvoi 1,2 prosenttia vuodentakaisesta.
”On positiivinen riski, että talous kääntyy odotuksia reippaampaan kasvuun. Niin voi käydä, jos kauppasota rauhoittuu ja varsinkin, jos Ukrainaan saadaan reilu rauha. Viime mainittu ei tosin näytä tapahtuvan kovin nopeasti”, Pentikäinen lisää.
Kuvassa Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Markus Sommers.
Yrittäjägallupin toteutti Verian Suomen Yrittäjien toimeksiannosta. Yrittäjägallupiin vastasi 1 351 pk-yrityksen edustajaa 6.–19.5.2025. Tulosten luottamusväli on 2,7 prosenttiyksikköä suuntaansa.
Pk-yritykset vahvasti puoliväliriihen linjausten takana – verokevennykset ja tappioiden hyvitys kannustavat kasvuun
Pk-yritykset osoittavat laajaa tukea hallituksen puoliväliriihen päätöksille, jotka tähtäävät yritysten kasvun, investointien ja työllistämisen edistämiseen. Suomen Yrittäjien tuoreen Yrittäjägallupin mukaan erityisesti ansiotulo- ja yhteisöveron keventäminen sekä tappioiden vähennysoikeuden pidentäminen ovat toimenpiteitä, joita pk-yritykset pitävät merkittävinä kasvuun kannustajina.
Verokevennykset kasvun moottorina
Pk-yritysten enemmistö näkee verotuksen keventämisen suoraan investointihalukkuutta ja kilpailukykyä parantavana tekijänä. Erityisesti teollisuuden toimijat ja vähintään 10 hengen yritykset kokevat yhteisöveron laskun 20 prosentista 18 prosenttiin merkittäväksi kasvun vauhdittajaksi. Tämä kertoo siitä, kuinka tärkeää on huomioida yritysten verotusympäristö, kun halutaan kannustaa erityisesti suurempia pk-yrityksiä investointeihin ja uusiin työpaikkoihin.
Myös tappioiden vähennysoikeuden pidentäminen 10 vuodesta 25 vuoteen on saanut yrittäjiltä vahvaa kannatusta. Ratkaisu tarjoaa erityisesti kasvuyrityksille ja pidempiaikaisiin projekteihin panostaville toimijoille paremman turvan ottaa riskejä, kun tiedossa on pidempi aikaväli tappioiden hyvittämiseen.
Yksinyrittäjät ja kuluttajakysyntän vaikutus
Yksinyrittäjien keskuudessa ansiotuloverotuksen lasku nousi selkeästi suosituimmaksi ratkaisuksi. Veronkevennyksen vaikutus kaksisuuntaisesti, sekä yrittäjän omaan verotukseen että asiakkaiden ostovoimaan, luo pohjaa laajemmalle talouden dynamiikalle.
Yrittäjät tukevat myös ruoan ja lääkkeiden arvonlisäveron alentamista, mikä kertoo siitä, että moni pk-yrittäjä kokee linjausten hyödyttävän myös omaa arkielämäään, ei pelkästään liiketoimintaansa. Äänestäjät ja kuluttajat ovat yrittäjien asiakkaita, ja näiden veronkevennysten vaikutukset heijastuvat laajasti talouteen.
Jakolinjoja näkyvissä – jäsenmaksujen verovähennysoikeus ja maakuntalennot
Yrittäjägallup paljastaa myös jakolinjoja. Yli puolet yrittäjistä kannattaa työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksujen verovähennysoikeuden poistamista, mikä kertoo kriittisestä suhtautumisesta nykyiseen järjestelmään. Maakuntalentojen tukemisessa näkemykset ovat jakautuneet, mutta Itä- ja Pohjois-Suomessa selkeä enemmistö näkee lentojen tukemisen tärkeänä aluekehityksen kannalta.
Kokonaisuutena rohkaiseva signaali yrityskentältä
Yrittäjägallupin tulokset antavat vahvan signaalin hallitukselle siitä, että puoliväliriihen linjaukset ovat tervetulleita pk-yrityskentällä. Erityisesti verotukseen liittyvät muutokset luovat parempaa ennustettavuutta ja madaltavat kynnystä investointeihin. Samalla on kuitenkin syytä seurata, miten uudistusten hyödyt jakautuvat eri toimialojen ja yrityskokoluokkien välillä. Hallituksen linjaukset ovat askel oikeaan suuntaan, mutta niiden todellinen vaikuttavuus mitataan vasta tulevien vuosien investoinneissa ja uusien työpaikkojen syntymisessä.
On positiivinen riski, että talous kääntyy odotuksia reippaampaan kasvuun. Niin voi käydä, jos kauppasota rauhoittuu ja varsinkin, jos Ukrainaan saadaan reilu rauha. Viime mainittu ei tosin näytä tapahtuvan kovin nopeasti
Mikael Pentikäinen