Kesätyömarkkinat ovat kokeneet merkittävän notkahduksen vuonna 2025. Duunitorin tuoreiden tietojen mukaan marraskuusta huhtikuuhun julkaistiin noin 22 800 kesätyöpaikkailmoitusta, mikä on 8 prosenttia vähemmän kuin edellisellä kaudella ja peräti 39 prosenttia vähemmän kuin kaksi vuotta sitten.
Kilpailu kiristyy – kokeneet osaajat mukana kisassa
Kesätyöpaikkojen väheneminen on johtanut siihen, että kilpailu avoimista paikoista on koventunut. Duunitorin kesätyöilmoituksia luettiin marras–huhtikuussa noin 14 miljoonaa kertaa, mikä on 41 prosenttia enemmän kuin edelliskaudella. Tämä viittaa siihen, että myös kokeneemmat työnhakijat ovat aktiivisesti etsimässä kesätöitä. Duunitorin kesätyökyselyssä yli 30-vuotiaat vastaajat korostivat mahdollisuutta jatkaa työpaikassa kesän jälkeen tärkeänä tekijänä.
Toimialakohtaiset erot korostuvat
Kesätyöpaikkojen tarjonta on vähentynyt eri toimialoilla vaihtelevasti. Esimerkiksi sosiaali- ja hoiva-alalla kesätyöpaikkojen määrä laski 31 prosenttia, kun taas teollisuus- ja teknologia-alalla lasku oli maltillisempi, noin 6 prosenttia. Ravintola- ja matkailualalla sekä rakennusalalla laskut olivat 7 ja 11 prosenttia vastaavasti.
Työnantajille uusia haasteita ja mahdollisuuksia
Työnantajien näkökulmasta tilanne tarjoaa sekä haasteita että mahdollisuuksia. Toisaalta kokeneiden osaajien kiinnostus kesätöihin voi tuoda yrityksiin arvokasta osaamista, mutta toisaalta nuorten mahdollisuudet saada ensimmäisiä työkokemuksia heikkenevät. Duunitorin viestintäpäällikkö Maiju Karhunen korostaa, että nuorille kesätyö on usein ensimmäinen askel työelämään, ja sen puuttuminen voi vaikuttaa pitkällä aikavälillä heidän työllistymiseensä.
Tulevaisuuden näkymät
Vaikka kesätyöpaikkojen määrä on laskenut, Duunitorilta löytyy edelleen yli 1 400 kesätyöilmoitusta. Työpaikkoja on todellisuudessa enemmän, sillä monet työnantajat hakevat yhdellä ilmoituksella useita kesätyöntekijöitä. Karhunen muistuttaa, että toivoa kesätyöpaikan löytämisestä ei kannata menettää, sillä paikkoja avautuu vielä alkukesästäkin.
Tilanne vaatii työnantajilta ennakkoluulottomuutta ja joustavuutta rekrytointiprosesseissa. Erityisesti nuorten työllistymisen tukeminen on tärkeää, jotta he saavat tarvittavaa kokemusta ja pääsevät kiinni työelämään. Samalla kokeneiden osaajien hyödyntäminen voi tuoda yrityksiin kaivattua osaamista ja näkemyksiä.
Kesätyömarkkinoiden muutokset heijastavat laajempia taloudellisia ja yhteiskunnallisia trendejä. Työnantajien ja työnhakijoiden on sopeuduttava uuteen tilanteeseen, jossa joustavuus ja avoimuus ovat avainasemassa.