Työterveyslaitos on käynnistänyt uuden aloitteen, jonka tavoitteena on vahvistaa työpaikkojen resilienssiä ja siten parantaa koko yhteiskunnan kokonaisturvallisuutta. Tämä kutsu on suunnattu kaikille suomalaisille työpaikoille, ja osallistuminen on maksutonta eikä edellytä jäsenyyttä Työterveyslaitoksen verkostoissa.
Resilienssi: Kyky sopeutua ja jatkaa toimintaa
Resilienssi työpaikalla tarkoittaa organisaation kykyä sopeutua muutoksiin ja palautua häiriötilanteista. Tämä kyky perustuu toimintakykyyn, toipumiseen ja sopeutumiseen, jotka yhdessä mahdollistavat organisaation selviytymisen yllättävistä tilanteista ilman lamaantumista. Resilientti organisaatio valmistautuu ennakolta erilaisiin häiriöihin, ylläpitää keskeiset toimintonsa ja sopeutuu uusiin tilanteisiin samalla seuraten aktiivisesti toimintaympäristöään.
Yhteinen kehittäminen avainasemassa
Resilienssin vahvistaminen edellyttää organisaatioilta osaamista ja määrätietoista yhteistyötä. Tärkeää on arvostaa ihmisiä ja asiantuntemusta, vahvistaa luottamusta ja psykologista turvallisuutta sekä kehittää toimintaa yhdessä. Ennakoiva päätöksenteko ja jatkuvuudenhallinta ovat kaikkien työntekijöiden vastuulla, ja jokaisen rooli työyhteisössä on tärkeä niin normaalioloissa kuin kriisien aikana.
Työterveyslaitoksen tarjoamat resurssit
Työterveyslaitos tarjoaa työpaikoille valmiita sisältöjä ja maksuttomia työkaluja resilienssin kehittämiseen. Näitä resursseja kehitetään edelleen yhteistyössä työpaikkojen kanssa, ja osallistuville organisaatioille tarjotaan ajankohtaista tietoa ja käytäntöjä resilienssin ja toiminnan jatkuvuuden parantamiseksi. Nolla tapaturmaa -foorumi, joka tavoittaa lähes 600 jäsentyöpaikkaa ja noin 18 prosenttia suomalaisista työntekijöistä, toimii tehokkaana kanavana resilienssioppien levittämisessä työelämään.
Kutsu mukaan
Kaikki kiinnostuneet työpaikat voivat ilmoittautua mukaan lähettämällä yhteystietonsa osoitteeseen resilienssi@ttl.fi. Tämä aloite tarjoaa mahdollisuuden kehittää organisaation kykyä selviytyä muutoksista ja vahvistaa samalla koko yhteiskunnan turvallisuutta.
Työterveyslaitoksen aloitteessa korostuu, että resilienssi ei ole vain yksittäisten organisaatioiden etu, vaan sen kehittäminen on yhteiskunnallinen velvollisuus. Erityisesti turvallisuuskriittisten ja huoltovarmuuskriittisten toimijoiden resilienssi on olennaista koko maan toimintakyvyn kannalta. Tämä aloite tarjoaa konkreettisen mahdollisuuden työpaikoille osallistua yhteiseen ponnistukseen, joka vahvistaa sekä organisaatioiden että yhteiskunnan kykyä kohdata tulevaisuuden haasteet.