Liike-elämän ajankohtaiset asiat B2B-maailmasta.

IoT parantaa tuottavuutta ja vähentää ympäristövaikutuksia – silti sen käyttö on vähäistä

Internet of Things -teknologia parantaa tuottavuutta

Internet of Things (IoT) -teknologiaa käytetään edelleen Suomessa vähän etenkin pienissä ja keskisuurissa yrityksissä. Digitan IoT-liiketoiminnan vetäjä Tuomas Kolkka uskoo, että tämän vuoksi yrityksiltä jää hyödyntämättä merkittävä mahdollisuus parantaa kannattavuuttaan sekä tehostaa toimintaansa.

IoT-teknologia on monipuolista ja alati kehittyvää. Erilaisia ratkaisuja käytetään eri aloilla, mutta hyödyntämätöntä potentiaalia on silti runsaasti. Tällä hetkellä IoT-ratkaisuja on käytössä esimerkiksi teollisuudessa, liikenteessä, terveydenhuollossa sekä älykaupungeissa.

Erilaiset IoT-ratkaisut voivat auttaa liiketoiminnan tehostamisessa ja uusien palvelujen kehittämisessä etenkin pieniä ja keskisuuria yrityksiä. Kolkan mukaan tällaiset investoinnit voivat parhaimmillaan parantaa yrityksen tehokkuutta ja tuottavuutta sekä pienentää hiilijalanjälkeä. Nämä asiat voisivat hyödyttää sekä yksittäistä yritystä että Suomen taloutta laajemminkin.

Oikein toteutetut IoT-ratkaisut voivat tarjota yrityksille kilpailuetuja

Laadukkaat IoT-ratkaisut voivat tarjota yrityksille monia merkittäviä etuja, mutta näitä mahdollisuuksia ei aina osata tunnistaa tai hyödyntää, vaikka potentiaali on selkeästi olemassa. IoT-teknologia tarjoaa merkittäviä mahdollisuuksia esimerkiksi ennakoivan kunnossapidon ja toimitusketjujen hallinnan osalta. Ennakoiva kunnossapito tarkoittaa koneiden ja laitteiden kunnon jatkuvaa seurantaa IoT-laitteiden keräämän datan avulla. Sen avulla huoltojen tarve voidaan ennakoida jo ennen kuin laitteet vikaantuvat. Tämä vähentää seisokkiaikoja ja parantaa samalla tuotannon tehokkuutta.

Lisäksi IoT-teknologian avulla voidaan hallita toimitusketjuja reaaliajassa. Tällä tavalla parannetaan toimitusten tarkkuutta ja pienennetään kustannuksia. Toimitusketjujen reaaliaikainen hallinta auttaa optimoimaan prosesseja ja reagoimaan nopeasti muuttuviin olosuhteisiin, mikä voi tuoda selkeitä kilpailuetuja.

Uusi teknologia voi tuoda merkittäviä parannuksia myös energia- ja resurssitehokkuuden saralla. Älykkäät energianhallintajärjestelmät optimoivat energiankulutusta IoT-sensorien avulla esimerkiksi säätämällä rakennusten lämmitys- ja ilmastointijärjestelmiä automaattisesti. Tämä voi johtaa merkittäviin kustannussäästöihin ja samalla vähentää kiinteistöjen hiilijalanjälkeä, mikä on erityisen kiinnostavaa taloyhtiöille ja kiinteistöjen omistajille.

Epäonnistunut IoT-investointi voi tulla kalliiksi

IoT-teknologiasta voi olla valtavasti hyötyä yrityksille, kunhan investointi on toteutettu järkevästi ja tietyt asiat huomioiden. Esimerkiksi tietoturva on erittäin tärkeä tekijä, sillä IoT-laitteet saattavat olla alttiita kyberhyökkäyksille. Myös yhteensopivuus ja standardointi on olennaista. Jos eri järjestelmät eivät kommunikoi keskenään, lopputuloksena voi olla toimintahäiriöitä ja lisäkustannuksia.

Lisäksi pitäisi panostaa IoT-laitteiden tuottaman datan hallintaan, skaalautuvuuteen sekä käyttäjien osaamiseen. Laitteet tuottavat valtavan määrän dataa, ja jos tietoja ei osata hallita ja analysoida tehokkaasti, IoT:n tarjoamat mahdollisuudet jäävät käyttämättä.

IoT-teknologian käyttö voi parantaa yrityksen taloutta ja hyvin toteutettuna se voi vaikuttaa positiivisesti myös koko maan talouteen. Siksi jokaisen yrityksen kannattaisi arvioida omaa IoT-hyödyntämistään ja pohtia, miten sitä voisi parantaa. Myös oikean teknologian valinta on tärkeää. Suomessa on saatavilla useita teknologioita, jotka palvelevat eri käyttötarkoituksia. Yrityksen tulisi valita teknologia käyttötarkoituksen perusteella, jotta investointi tuottaa parhaan mahdollisen hyödyn.

Esimerkkejä käytössä olevasta IoT-teknologiasta

Älykkäät rakennukset: IoT-laitteilla voidaan seurata ja hallita rakennusten ilmanlaatua, energiankulutusta ja turvallisuutta. Näillä teknologioilla voidaan parantaa energiatehokkuutta sekä lisätä mukavuutta. Esimerkiksi älykkäät valaistusjärjestelmät ja termostaatit voivat säätää itseään automaattisesti käyttäjien tarpeiden mukaan.

Älykkäät palovaroittimet: Älykkäiden palovaroittimien ansiosta toimintavarmuus voidaan todentaa joka päivä, ei pelkästään vuosittaisilla tarkastuskäynneillä.

Älykkäät vesihuollon ratkaisut: IoT-sensorit voivat seurata vesiyhtiön vesihuoltoverkkoa ja vedenkulutusta reaaliajassa. Etäluenta sekä kulutuksen seuranta tuovat säästöjä kulutukseen. Lisäksi älykkäät mittarit havaitsevat piilovuodot nopeammin.

Eläinten seuranta: IoT-laitteiden avulla seurataan esimerkiksi poroja. Sensorit seuraavat eläinten liikkeitä, joten poroelinkeinonharjoittajat tietävät eläintensä sijainnin tarkemmin. Tämä helpottaa porojen keräämistä kasaan merkitsemistä ja erottelua varten.