Astronauttien säteilyaltistusta seurataan jatkossa suomalaisen ASRO:n mittalaitteilla

Avaruusasema

Avaruusmittalaitteisiin erikoistuneen teknologiayrityksen Aboa Space Research Oy:n (ASRO) säteilymonitorit matkasivat kohti Kuuta Nasan Orion-avaruusaluksen mukana vuonna 2022. Orion-alus kuuluu Nasan Artemis-ohjelmaan, jonka tavoitteena on ihmisen paluu Kuuhun ja myöhemmin matkat Marsiin. ASRO:n säteilymonitorit keräsivät tietoa avaruuden säteilyolosuhteista. Nyt yritys on aloittanut kehitysprojektin, jonka tarkoitus on jatkokehittää Artemis-ohjelmassa käytettyjä ESA Active Dosimeter (EAD) -säteilymonitoreja.

”Olemme ylpeitä siitä, että olimme ainoa suomalainen laitetoimittaja, jonka teknologiaa käytettiin ensimmäisellä Artemis-lennolla”, ASRO:n toimitusjohtaja Jussi Lehti sanoo.

ASRO:n kehittämien EAD-säteilymonitorien keräämän datan avulla avaruusjärjestöt saivat lisävarmuutta sille, että Orionin matkustajamoduuli on turvallinen ja sopiva tuleville miehitetyille kuulennoille.

Säteilymittalaitteiden kehitystyö jatkuu

Orion-avaruusaluksen seiniin oli kiinnitetty viisi ASRO:n EAD-monitoria. Seuraavaksi monitoreja käytetään Artemis-ohjelman jatkovaiheessa Lunar Gateway -avaruusasemalla, jonka tarkoitus on jäädä pysyväksi tukipisteeksi Kuun kiertoradalle.

Uudessa projektissa EAD-monitoreista kehitetään kannettavia, astronauttien mukana kulkevia versioita, jotka kiinnitetään suoraan avaruuspukuun. Laitteiden koko on suurin piirtein puhelimen kokoluokkaa. Tarkoitus on parantaa laitteiden patterinkestoa ja tuoda niihin lisäominaisuuksia, kuten langaton tiedonsiirto.

ASRO:n laitteet päätyvät astronauttien käyttöön ESA:n kautta. Ne turvaavat eurooppalaisten astronauttien työtä avaruudessa Kansainvälisellä avaruusasemalla sekä tulevilla Artemis-ohjelman lennoilla Kuuhun. Ohjelman pitkän aikavälin tavoite on valmistautua miehitettyihin Mars-lentoihin. Avaruusmatkoilla säteily on merkittävä uhka. Jotta ihmiset voivat selviytyä avaruudessa ja saavuttaa kunnianhimoiset tavoitteensa, tarvitaan tarkkaa tietoa avaruuden säteilystä.

”On todella upeaa, että saamme olla mukana myös Artemis-ohjelman jatkossa, joka voi viedä ihmiskunnan pidemmälle kuin koskaan ennen”, Lehti sanoo.

Biologisten näytteiden tutkimusta avaruudessa

ASRO kehittää säteilymonitorien lisäksi Mini Fluorescence Microscope -mikroskooppia. Minikokoinen mikroskooppi mahdollistaa biologisten näytteiden kuvantamisen avaruudessa reaaliaikaisesti. Uudenlaisen mikroskoopin tavoite on olla toiminnallisesti yhtä hyvä kuin pöytämikroskoopin.

Nyt biologista tutkimusta avaruudessa tehdään lähinnä tutkimalla näytteet Maassa, lähettämällä ne avaruuteen ja tutkimalla ne uudelleen. Pienikokoisen mikroskoopin avulla saataisiin nykyistä enemmän reaaliaikaista tietoa näytteiden reagoimisesta avaruudessa. Tällaiselle teknologialle on paljon sovelluskohteita esimerkiksi lääketieteessä.

”Kehittämämme säteilymonitorit ja mikroskooppi voivat tukea toisiaan tutkimuskäytössä. Monitoreilla saadaan tietoa säteily-ympäristöstä, ja mikroskoopilla voidaan kuvantaa säteilyn vaikutuksia soluihin”, kertoo ASRO:n tuotepäällikkö Kiira Tiensuu, joka vastaa mikroskoopin kehityksestä.

Mikroskoopin ensilento avaruuteen tapahtuu ensi vuonna. Teknologiaa voidaan hyödyntää myös avaruusasemilla sekä maanpäällisissä kohteissa, joissa mittalaitteita käytetään herkissä ympäristöissä.

Avaruuteen liittyvä liiketoiminta on kasvussa

ASRO:n lisäksi Suomesta löytyy muitakin avaruuteen liittyviä yrityksiä, kuten Maan kuvaamiseen tarkoitettua teknologiaa kehittäviä yhtiöitä. Suomalainen avaruusteollisuus elää vahvaa nousukautta, ja avaruusala on myös globaalissa nosteessa.

ESA ja Nasa ovat kohdistaneet mielenkiintonsa Kuun valloitukseen ja Mars-lentoihin. Kansainvälisen avaruusaseman toiminta päättynee vuonna 2030, minkä jälkeen sen tilalle tulee kaupallisten toimijoiden ratkaisuja. Jatkossa satelliitteihin ja matalan kiertoradan toimintoihin liittyviä palveluita ostetaan yhä useammin kaupallisilta toimijoilta.

”Tavoitteemme on nykyisten projektien lisäksi kasvattaa liiketoimintaa säteilymittausratkaisuilla ja avaruusympäristön mikroskooppiratkaisuilla, joten ASRO:n kannalta avaruusteknologian tulevaisuus näyttää lupaavalta”, Lehti kertoo.

Tietoa ASRO:sta

ASRO (Aboa Space Research Oy) on vuonna 1999 perustettu teknologiayritys, joka on erikoistunut avaruusmittalaitteisiin. Yrityksellä on pitkä kokemus vaativista kansainvälisistä avaruusteknologiahankkeista. Se on ollut kehittämässä ratkaisuja esimerkiksi säteilyn mittaukseen ja kamerajärjestelmiin. Vuonna 2024 ASRO:n liikevaihto oli noin 1,3 miljoonaa euroa.

Kuva: Nasa