Tekoälyn nopea kehitys ja sen laajeneva käyttö luovat uusia moraalisia haasteita, joiden arvioiminen vaatii syvällistä pohdintaa ja monitieteellistä keskustelua. Oulun yliopiston etiikan tutkija Susanne Uusitalon mukaan tekoäly ei ole neutraali työkalu, joka pelkästään auttaa arjessa, vaan se myös muokkaa tapojamme toimia. Lisäksi se vaikuttaa siihen, miten hahmotamme maailmaa.
Tekoälyn etiikka on filosofinen tutkimusala, jossa tarkastellaan tekoälyn ja teknologian vaikutuksia yhteiskuntaan, yksilöihin, heidän valintoihinsa ja etiikkaan. Tämä tutkimusala ei liity pelkästään tekoälyn käyttöön, vaan se tutkii aihetta laajemmin. Kyse on myös siitä, millä tavalla tekoäly vaikuttaa ihmisten käsitykseen ihmisyydestä ja yksilön autonomiasta.
Tekoälysovellusten myötä meidän tarvitsee pohtia entistä vähemmän, mitä haluamme. Uusitalo tutkii, muuttuuko käsityksemme ihmisyydestä tämän vuoksi. Muuttuvatko musiikkimieltymyksemme, kun musiikkisovellukset tarjoavat ehdotuksiaan? Jos tekoäly muuttaa näkemyksiämme, onko muutoksella väliä eettisestä näkökulmasta? Vaikuttaako palveluiden automatisointi ja digitalisointi näkemykseemme terveydenhuollosta? Onko inhimillisellä kohtaamisella arvoa sinällään?
Säätely ei ratkaise eettisiä haasteita
UNESCO, EU ja monet muut kansainväliset toimijat ovat julkaisseet suosituksia ja ohjeistuksia tekoälyn eettiselle käytölle ja kehittämiselle. Nämä toimijat vaativat, että tekoälyä tarkastellaan eettisestä näkökulmasta jo ideointivaiheessa. Myös Uusitalon mukaan tästä aiheesta tarvitaa entistä enemmän keskustelua. Tutkimuseettisyyden ja vastuullisuuden pitää kulkea mukana uusien tekoälyjärjestelmien kehityksessä.
Tekoälysovelluksiin voidaan asettaa rajoituksia, joiden vuoksi niitä ei voi käyttää esimerkiksi vihapuheen tuottamiseen tai laittomuuksien edistämiseen. Mitkään rajoitukset eivät silti voi täysin estää kaikkia pahantahtoisia käyttötarkoituksia. Niitä voidaan kuitenkin hillitä asettamalla tekoälylle ehtoja ja vaikuttamalla sen käyttämään materiaaliin.
Uusitalon mielestä säätely yksin ei ratkaise tekoälyn tuottamia eettisiä haasteita. Hänen mukaansa tekoälyn vaikutukset sekä ihmisyyteen että yhteiskuntaan ovat väistämättä niin syvällisiä, että niitä on tarpeen pohtia filosofian ja myös muiden tieteenalojen näkökulmasta. Etiikan tutkimus auttaakin tarkastelemaan, miten tekoäly vaikuttaa yhteiskuntaan ja yksilöihin. Lisäksi se herättää kysymyksiä teknologian ja ihmisen välisestä suhteesta.
Kuva: Oulun yliopisto/Mikko Törmänen
Lue lisää aiheesta artikkelistamme Tekoälyn etiikka – Pohdintaa tekoälyn vaikutuksista