Liike-elämän ajankohtaiset asiat B2B-maailmasta.

Goforen tekoälytutkimus: Tekoäly avaa uusia mahdollisuuksia ja kiristää kilpailua valmistavassa teollisuudessa

Tekoäly kiristää kilpailua teollisuudessa

Tekoäly on tullut vauhdilla elämäämme ja se vaikuttaa väistämättä yritysten toimintaan. Digitaalisen muutoksen konsulttiyhtiö Goforen tutkimuksen mukaan tulevina vuosina tekoäly kiristää kilpailua valmistavassa teollisuudessa. Tekoälyn käyttöönotto vaatii yrityksiltä myös uudenlaista osaamista.

Gofore toteutti haastattelututkimuksen kesäkuussa 2024 ja tulokset julkaistiin lokakuun alussa. Tutkimuksessa oli mukana kolmetoista johtajaa Suomessa toimivista valmistavan teollisuuden yrityksistä, joiden liikevaihto on yli 100 miljoonaa euroa. Tutkimuksen tarkoitus oli selvittää, miten valmistava teollisuus aikoo tavoitella kilpailuetua tekoälystä ja miten siihen liittyvät innovaatiot syntyvät. Tutkimuksessa kysyttiin myös, mikä on yritysten kyky toteuttaa tekoälyhankkeita.

Yritykset ovat optimistisia tekoälyn suhteen

Tutkimuksesta käy ilmi, että yrityksillä on aiempaa selkeämpiä visioita tekoälyn tuoman kilpailuedun suhteen. Yritykset myös luottavat siihen, että ne onnistuvat hankkeissaan tulevaisuudessa. Luottavainen mieliala perustuu onnistumisiin aikaisemmissa digitalisaatiohankkeissa.

Lähes puolella haastatteluun osallistuneista on jo tekoälystrategia tai se on valmisteilla. Monet johtajat kertovat, että tekoälyhankkeet on aloitettu niin sanotuista tukitoimista kuten markkinoinnista, myynnistä ja henkilöstöhallinnosta.

Goforen teollisuuden digitalisaatioliiketoiminnan johtajan Harri Laukkasen mukaan on ymmärrettävää, että tekoälyprojektit aloitetaan pienemmän riskin toiminnoista. Laukkasen mielestä on merkittävää, että valmistava teollisuus näyttää esimerkkiä muille aloille sen suhteen, miten tekoäly voi tehostaa tuotantoa ja parantaa laatua. Kilpailuetu syntyy siitä, kuinka hyvin ratkaisut palvelevat asiakasta. Tämä saattaa määrittää tulevat menestyjät.

Innovaatiojohtaminen pullonkaulana

Monet haastatelluista kertovat, että tekoälytulevaisuuteen varaudutaan parantamalla data-arkkitehtuuria. Runsas datan määrä madaltaa kynnystä tehdä ensimmäisiä kokeiluja. Kokeilukulttuuri onkin yleinen tapa digitalisaatiohankkeissa, mutta valmistava teollisuus kokee sen haastavaksi.

Teknologiateollisuuden AI Finland -tekoälyverkostoa johtavan Karoliina Partasen mukaan on yllättävää, että suurillakaan yrityksillä ei näytä olevan järjestelmällisiä tapoja kerätä ideoita, arvioida niitä sekä kokeilla niitä käytännössä. Tämä puute on selvästi este innovaatiotoiminnalle. Toisaalta innovaatiojohtamiselle ei ole ollut näin suurta tarvetta sitten 2000-luvun alun digitalisaatioaallon.

Tutkimuksen mukaan tekoälyn integroiminen osaksi organisaatiota vaatii enemmän kuin yksittäisten asiantuntijoiden tai tiimien aktiivisuutta. Tekoälykyvykkyyden kehittymistä on osattava johtaa. Monet myös kaipaavat selkeyttä tekoälyyn liittyviin pelisääntöihin. Pitäisi määritellä, mitä tekoälyllä tavoitellaan sekä mitkä ovat tekoälykokeilujen vapauden ja vastuun rajat.

Kilpailu kiristyy – jälkeen jääville povataan vaikeita vuosia

Suurin osa Goforen tutkimukseen osallistuneista johtajista näkee jo yrityksensä toiminnassa alueita, joilla tekoälyratkaisut voivat tuottaa kilpailuetua. Tekoälyratkaisujen uskotaan vaikuttavan kilpailutilanteeseen jonkin verran jo seuraavien kahden vuoden aikana ja seuraavan 10 vuoden aikana vaikutuksen odotetaan olevan huomattava.

Muutamat haastateltavat eivät ole vielä varmoja, mitä tekoälyllä on tarjottavaa heidän liiketoiminnalleen. Yrityksen peruskonsepti on mikä on, eikä tekoäly muuta sitä. Nämäkin yritykset tiedostavat silti, että tekoäly voi tuoda joitain hyödyllisiä lisäominaisuuksia, vaikka se ei yrityksen toimintaa mullistaisikaan.

Tutkimukseen vastanneet kokevat tekoälyn niin poikkeavaksi ja uudeksi asiaksi, että toiminnan johtaminen on vielä hämärän peitossa. Johtajat osaavat nimetä esimerkkejä siitä, miten tekoäly voi vaikuttaa liiketoimintaan, mutta käytännön tasolla visioita ei olla vielä tavoiteltu. Kaikille organisaatioille tekoälyn aallonharjalla oleminen ei ole tavoite. Nämä yritykset seurailevat teknologian kehitystä ja ovat valmiita ottamaan uudet teknologiat käyttöön myöhemmin.

Joka tapauksessa tekoäly koetaan niin merkittäväksi ja maailmaa muuttavaksi ilmiöksi, että se väistämättä ravistelee kilpailuasetelmia tulevaisuudessa. Tekoälyn hyödyntämisen odotetaan vaikuttavan suuresti siihen, ketkä menestyvät. Tekoälykelkasta putoaville ennustetaan vaikeita vuosia.

Tekoälyn tulevaisuus – varautuminen on tärkeää

Head of Business, AI Advisory Tommi Rasinmäen mukaan Suomen valmistavassa teollisuudessa on syntynyt suuria suunnitelmia tekoälyn hyödyntämiseksi. Haastateltujen optimistinen asenne lupaa mielenkiintoista tulevaisuutta siitä huolimatta, että mullistavien ratkaisujen syntymisen odotetaan tapahtuvan vasta tämän vuosikymmenen lopulla.

Tekoäly voi avata uusia mahdollisuuksia niille, jotka suhtautuvat uuteen teknologiaan ennakkoluulottomasti. Kokeilut eivät välttämättä tuo välittömiä kilpailuetuja, mutta ne tarjoavat silti arvokkaita oppimiskokemuksia. Nämä kokemukset taas voivat johtaa suurempiin innovaatioihin, jotka auttavat yritystä erottumaan kilpailijoistaan.

Rasinmäen mukaan organisaatioiden onkin nyt tärkeää miettiä, miten tekoäly voisi tukea yrityksen strategiaa. Yrityksellä tulisi olla AI-hallintamalli, joka määrittelee tekoälyn käytön pelisäännöt, käytännöt ja roolit. Vapaa ja vastuullinen kokeilukulttuuri parantaa organisaation valmiutta. Tekoälyn arkipäiväistyessä sen mystiikka hälvenee, mikä voi rohkaista yrityksiä luottamaan tekoälyn tarjoamiin mahdollisuuksiin.

Löydät koko tutkimusraportin täältä.